x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cica cica cichicea

Cica cica cichicea

de Mircea Badea    |    04 Iul 2005   •   00:00

Peste tot aud ca e momentul ca tinerii sa preia controlul. Gata cu cei in varsta sau doar maturi. Sunt depasiti, rutinati, obositi, plictisitori. Parca prea rigurosi, cu o educatie prea rigida si deci terni, fara originalitate, fara sclipici.



Peste tot aud ca e momentul ca tinerii sa preia controlul. Gata cu cei in varsta sau doar maturi. Sunt depasiti, rutinati, obositi, plictisitori. Parca prea rigurosi, cu o educatie prea rigida si deci terni, fara originalitate, fara sclipici.
In toate domeniile, cand simte "factorul de conducere" ca trebuie sa faca o declaratie, niciodata nu uita sa mentioneze preocuparea permanenta pentru promovarea tinerilor in pozitii inalte. Tineretea nu numai ca e la moda, a devenit o virtute necesara, dar si suficienta. Cei in varsta nu se pot acomoda cu noul, nu stapanesc deloc calculatorul - zeul absolut - si nu vorbesc limbile straine care trebuie. Nu fac poze cu telefonul mobil, nu-i preocupa sa aiba ultimul tip de astfel de jucarie, nu stiu ce inseamna "trendy" si nici "cool".
Pe scurt, sa se cam duca la pescuit si table, e vremea noilor stapani, care s-au nascut invatati. Pentru ca sunt precoce nu mai au nevoie de experienta. Oricum vor demola toate barierele si structurile existente si le vor inlocui cu originalitatea lor debordanta si cu mentalitatea nealterata de istorie regretabila. OK, cum ar spune orice elev de liceu industrial inainte sa bata "cuba".
Ma uit asadar cu mare atentie la cei care vin nonsalant si plini de aplomb din spate. Nu o sa incep sa va vorbesc despre dezastrul de la Testarea Nationala si de la Bacalaureat-proba orala, examene care tocmai s-au incheiat. As parea incuiat si depasit, posesor al unui spirit ingust, care nu poate tine pasul cu noul hop-si-asa. Nici despre un recent articol din Libertatea, care prezenta un sondaj conform caruia marea majoritate a tinerilor nu au citit nici o carte. Carti?!??!? Acum, in era calculatoarelor, tataie? Corect!
Ati intrat vreodata pe DC++, cea mai mare retea informatica din Romania dedicata complet pirateriei? Este un rai al celor care vor muzica, filme de tot felul, poze... etc. fara sa le mai cumpere. Aici, cat e ziulica de lunga, tinerii "downloadeaza" unii de la altii tot ce le pofteste inima. In timp ce calculatorul inregistreaza docil divertismentul cu pricina, tinerii converseaza intre ei si fac schimb de "informatii".
Cel mai des vazuta intrebare pe "chat-ul" unui astfel de "hub" este "cine are cele mai noi manele?", urmata indeaproape de "cine are cele mai noi jocuri?" sau "ziceti-mi si mie un film de groaza nou, dar sa fie tare, sa ma sperii!" Sau "cine are un 8210? (telefon mobil)". Inutil sa numeri intr-o ora de cate ori se pun intrebarile astea si nici cate greseli de ortografie si de limba sunt.
Demersul statistic este si imposibil, si deprimant. Rezultatul ar fi un numar prea mare, implorand dupa o denominare in domeniu. Si daca le spui: "Prietene, corect se scrie asa!", se gasesc instantaneu cel putin cinci care sa-ti sara in cap: "Pai, ce, sunt la romana aici?" Are dreptate. De cele mai multe ori e la engleza. Expresiile moderne in aceasta limba sunt preluate evident din filme, ca doar nu credeti ca a deschis vreunul un curs, si repetate obsesiv ca sa demonstreze ca e in randul lumii. Si parintele copilului, desigur depasit si inutil intr-o lume "moderna", se uita mandru la odrasla, care, iata, de ore intregi sta in fata monitorului, manca-l-ar tata de destept!
Ochii i se umezesc tandru parintelui pentru ca progenitura demonstreaza ca a depasit originile si promite ca va deveni om mare, atat la propriu, cat si la figurat. In realitate, copilul, tanarul care ne va da noua pensie (tare asta, nu?), e infiorat de lirismul vorbelor si al muzicii lui Guta sau DeVito, se sperie la filmele de groaza cele mai noi, utilizeaza cele mai tari jocuri si afla totul despre cele mai performante telefoane mobile cu ecran in 450 de biliarde de culori desi nu are bani nici macar de cartela reincarcabila.
"Vlastarul" isi construieste astfel interiorul bazat pe aceste solide repere, in totalul dispret fata de scoala, de orice forma de cultura, dar acceptand ca pe o bizarerie faptul ca exista niste ciudati (in engleza "freaks") care mai citesc o poezie de Minulescu. Chiar, asta la ce echipa joaca? Si de altfel de ce n-ar face copiii exact asa? Peste tot viata le ofera modele de succes, insi fara pic de creier, cu anvergura intelectuala zero, dar cu gura mare, razbatatori si mai cu seama plini de bani, valoarea actuala suprema. Deci se poate! Hai ca am capatat aerul unui moralist ruginit. Ma actualizez imediat. Engage! Suparat, suparat sunt Doamne iarasi, suparat…

×
Subiecte în articol: editorial