x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine pe cine s-a supărat: Traian Băsescu pe justiție sau justiția pe Traian Băsescu?

Cine pe cine s-a supărat: Traian Băsescu pe justiție sau justiția pe Traian Băsescu?

de Serban Cionoff    |    07 Apr 2015   •   23:58

Aceasta e întrebarea! Mă refer, desigur, la cuvântul “silă” pe care l-a folosit Amiralul Dezastrului Naţional pentru a spune ce simte şi ce crede despre Livia Stanciu, preşedinta ÎCCJ, Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA şi Florian Coldea, prim-adjunct al SRI, trei personajeacuzate, acum,tocmai de către cel care i-a scos din anonimat şi i-a căţărat în funcţii –cheie ale regimului său dictatorial şi corupt.

Oameni de încredere, de care s-a folosit ani şi ani spre a construi şi pune la treabă un mecanism de represiune politică a adversarilor, întreţinând, cu deliberat cinism, un climat de teamă, de suspiciune, de neîncredere şi de nesiguranţă colectivă.Personaje pe care, judecând după obedienţa şi excesul de zel de care au dat dovadă în slujba degradantelor maşinaţiuni ale traian-băsismului-multilateral- dezvoltat, era greu de crezut că, o dată decăzut din funcţii Tartorul lor suprem, se vor da de trei ori peste cap şi se vor pretinde mai imaculaţi decât însăşi Albă ca Zăpada. Şi, totuşi, uite că aşa au făcut!…

 Pornită fiind morişca acuzaţiilor, Traian Băsescu aruncă anatema asupra celor trei personaje pe care le-a scos din jobenul său de scamator-şef:”Aceştia sunt artizanii acestui mod răvăşit de a face justiţie”. Ce spui soro?... Dar, de când datează acest “mod răvăşit de a face justiţie”? Şi dumneata, mult- ne-stimate şi deloc-iubite fost Zeus, nu ai ştiut nimic despre asta? Sau a trebuit să vină tăvălugul, peste tine şi peste famiglia ta, ca să ajungi la această cutremurătoare revelaţie?

Deocamdată, văd că dintre toţi cei trei vizaţi cea mai categorică replică a avut-o şefa ÎCCJ, judecătoarea Livia Stanciu, aşa că mă voi opri doar la acest exemplu. Domnia sa a declarat,cu mult aplomb, că asemenea afirmaţii, aşa cum sunt şi cele ale lui Traian Băsescu, “nu fac decât să ne descalifice ca ţară” şi “ne fac să pierdem din ce în ce mai mult în credibilitate”.

Ne spune, toate astea, grav şi solemn, judecătoarea Livia Stanciu, nu, însă, înainte de a–şi fi luat o măsură de precauţie:”Am admirat poziţia preşedintelui (Traian Băsescu n.n.), în acea perioadă când reacţiile pe care le-a avut vizavi de sistemul judiciar le-am apreciat ca fiind corecte, de mai multe ori”.

Doamnă Livia Stanciu, permiteţi câteva întrebări?Una la mână: vă referiţi cumva şi la sistemul judiciar în care procurorii cereau condamnarea lui Adrian Năstase pentru că ar fi luat mită în dolari care s-a dovedit că au fost emişi abia peste un an de la data la care se pretinde a se fi săvârşit fapta?

Doi la mână: aveţi în vedere acelaşi sistem judiciar în care procurorii acuzau “influenţarea prin mijloace telepatice” a unor persoane cu putere de decizie în privatizarea Institutului de Cercetări Agricole de către o persoană pe care,mai mult sau mai puţin întâmplător, acelaşi Traian Băsescu, o socotea duşman jurat?

Trei la mână: atunci când vă faceţi publică admiraţia pentru “poziţia preşedintelui din acea vreme” vă referiţi şi la cele două decrete semnate de către Traian Băsescu, pe atunci preşedintele României, prin care vă numea, în septembrie 2010, respectiv, vă re-confirma, în septembrie 2013, preşedinte al ÎCCJ? Decrete pe carele apreciaţi, şi azi, ca “fiind corecte” sau ba?

Iar, pentru a nu lăsa cumva impresia că preşedinta ÎCCJ a vorbit doar în nume personal, iată că şi CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu recentele afirmaţii ale lui Traian Băsescu despre “modul răvăşit de a face justiţie”.

Aşa încât, revenind la dilema de la începutul acestor însemnări- s-a supărat Traian Băsescu pe justiţie sau justiţia s-a supărat pe Traian Băsescu?- nu pot decât să constat că, şi de data asta, fiecare are, în felul său, dreptate. În ceea ce spune de rău despre celălalt…

×