x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine plăteşte pentru abuzurile ţuluşilor?

Cine plăteşte pentru abuzurile ţuluşilor?

de Ion Cristoiu    |    11 Oct 2007   •   00:00

Regimul Băsescu a făcut să apară o ceată de inşi care nu mai pot fi opriţi de nimeni in abuzurile incredibile, in crasa incălcare a Legii: procurorii DNA. Şi asta din simplul fapt că procurorii DNA depind de un singur om: de preşedintele Traian Băsescu.


După Tribunalul Bucureşti, Curtea de Apel a respins cererea de arestare preventivă a lui Ion Avram Mureşan. Cum era de aşteptat, besafoanele lui Traian Băsescu au şi sărit pentru a dovedi că decizia celor două instanţe s-ar fi bazat pe "chichiţe". Chiar "chichiţe" foloseşte "Evenimentul zilei", portdrapelul presei prezervativ introduse in Romănia de Familia Ringier, confirmăndu-ne incă o dată că dictatura lui Traian Băsescu are, ca toate dictaturile, ţuluşi nu numai in Procuratură, dar şi in presă.


In schimbul salariilor grase de şefi, cei doi manelişti - Grigore Cartianu şi Răsvan Ionescu - fac treburile murdare de ţuluşi ai nefericitului de la Cotroceni.


(Scriu aceste rănduri, deoarece reacţia ţuluşilor din presă la intămplările prin care a trecut Ioan Avram Mureşan intră in divorţ cu insăşi menirea gazetăriei adevărate. Peste tot in lumea civilizată presa apără individul in faţa abuzurilor comise de instituţiile de forţă. Chiar riscănd să greşească, presa trebuie să ia apărarea cetăţeanului. Nimic nu poate justifica abuzurile autorităţilor. Nici măcar aşa-zisa luptă impotriva corupţiei. Deşi cei inchişi la Guantanamo sunt acuzaţi de complicitate cu teroriştii care au dărămat Gemenii, presa americană şi-a permis să critice ilegalităţile comise de autorităţi impotriva acestora.*)


Cele două decizii nu sunt insă simple respingeri ale cererii procurorilor de la DNA. Sunt sancţionări - e drept simbolice - ale acţiunilor DNA incepănd cu sămbătă după-amiază. In dispreţul oricăror norme ale statului de drept, Ioan Avram Mureşan a fost percheziţionat la domiciliu, luat şi dus in cătuşe, mai intăi, la Parchetul de la Baia Mare, apoi cu o maşină, toată noaptea de la Baia Mare la Bucureşti, pentru ca aici să fie vărăt la zdup. Ioan Avram Mureşan e o persoană publică. Loviturii de imagine i se adaugă traumele suferit de om. Sigur, ţuluşii din presă n-au fost inhăţaţi de haidamaci, puşi in cătuşe şi vărăţi la zdup. Ei n-au de unde să ştie ce inseamnă in plan sufletesc să fii tărăt prin anchete, luat la intrebări de procurori, difuzat la ore de vărf cu cătuşele pe care simţi nevoia să le ascunzi după servietă. Dar chiar dacă n-au trăit astfel de incercări, minima imaginaţie ar trebui să-i facă să inţeleagă asta. De unde insă imaginaţia, fie şi minimă, la ţuluşi?


Acum, cănd avem, ca dovadă zdrobitoare a abuzurilor DNA, deciziile celor două instanţe, in cazul Ioan Avram Mureşan, rămăne intrebarea: cine plăteşte?! E o intrebare ce-ar fi trebuit să i se pună lui Daniel Morar, invitat miercuri dimineaţă, la Radio Romănia Actualităţi. Nu i s-a pus. Nici n-avea cum. Pentru că ţuluşul lui Traian Băsescu fusese invitat la o ediţie specială (de ce specială, ce, venea George W. Bush?!) a emisiunii "Ziua şi evenimentul", ce şi-ar merita desigur titlul de "Ziua şi plecăciunea", pentru a fi spălat aşa cum doar meseriaşii microfoanelor ştiu s-o facă.


Intămplările cu Ioan Avram Mureşan ridică din nou una dintre cele mai grave chestiuni ale Romăniei, ţară din Balcani, cu democraţia de faţadă: Cum putem pune capăt incredibilelor abuzuri ale procurorilor, transformaţi intr-o nouă Securitate: cea a lui Traian Băsescu?! Statul de drept e astfel alcătuit incăt nici o instituţie nu se poate desfrăna in abuzuri fără riscul de a plăti pentru asta. De la poliţişti pănă la jurnalişti, toţi cei care comit abuzuri plătesc mai devreme sau mai tărziu. Şi găndul că ar putea plăti pentru asta ii mai infrănează din pofta lor nebună de a-şi face de cap.


Regimul Băsescu a făcut să apară o ceată de inşi care nu mai pot fi opriţi de nimeni in abuzurile incredibile, in crasa incălcare a Legii: procurorii DNA. Şi asta din simplul fapt că procurorii DNA depind de un singur om: de preşedintele Traian Băsescu. Adică exact de cel ale cărui comenzi politice le indeplinesc comiţănd gravele abuzuri. Că intre Traian Băsescu şi procurorii iresponsabili de la DNA e o inţelegere de tip mafiot, in virtutea căreia ţuluşii ii rezolvă hachiţele, iar Jupănul ii apără, o dovedeşte şi următorul fapt. Public. De doi ani şi ceva, de cănd o conspiraţie mafiotă l-a propulsat la Cotroceni, Traian Băsescu n-a făcut nici o observaţie, nici cea mai mică observaţie, critică asupra felului in care procurorii DNA respectă statul de drept. Mai mult, Jupănul n-a pierdut nici un prilej pentru a apăra public abuzurile comise de procurori şi a le incuraja făţiş. Cum să teamă o clipă ţuluşii de la DNA că pot plăti pentru gravele incălcări ale Legii?!


E acesta şi motivul pentru care am dat in judecată "Evenimentul zilei" pentru a-i obliga pe piţifelnicii de acolo să-mi scoată numele din caseta redacţională, unde l-au pus in chip abuziv. Nu vreau să se creadă de către cititorii neavizaţi că aş gira cu numele meu incălcările deontologiei de către ţuluşii din actuala conducere a ziarului.



×
Subiecte în articol: basescu traian editorial avram mureşan