Nivelul salariului preşedintelui ţării a ajuns cota de la care se măsoară solidaritatea socială. Termenul care sună bine la vreme de strâns cureaua a fost lansat de Emil Boc, despre care nu avem nici cea mai mică bănuială că ar vrea să-şi bage şeful în gura lumii. Dar în aceste zile de ceaţă şi de întrebări lansate asupra clanului Băsescu, o discuţie despre banii preşedintelui pică rău.
Aşadar, premierul vrea să impoziteze cu 90 la sută toate veniturile lefegiilor statului care trec de nivelul indemnizaţiei preşedintelui. Când a intrat în postul de la Cotroceni, Traian Băsescu se prezenta acasă cu vreo 45 de milioane de lei (asta dacă nu făcea vreo haltă, ca băieţii în zi de leafă). Prima grijă a guvernanţilor de atunci a fost să-i scoată din foame pe demnitari, aşa că, în patru ani de mandat, lefurile şefilor au crescut, cea a preşedintelui dublându-se. Acum ia vreo 90 de milioane (în bani vechi), la care se adaugă şi diurnele din desele deplasări.
Pus pe economii şi de dat exemplu la prostime, Emil Boc şi-a început ministeriatul cu scandalul interzicerii cumulului pensii-salarii. Şi Ceauşescu adoptase metoda, lansând ca nou şef de stat o campanie naţională împotriva "cumularzilor" care atentau la principiile socialismului. Sub povara celor 20 de miliarde de euro angajate ca împrumut extern, Guvernul trebuie să taie felii groase din lefuri.
Altfel, prima tranşă de la FMI nu va veni, iar coaliţia va fi trimisă la plimbare ca incapabilă. Pentru a arăta mulţimii că se umblă şi la lefurile ştabilor, Boc a lansat gogoriţa "solidarităţii sociale". El, repet, ia ca reper de supraimpozitare leafa şefului de la Cotroceni. Aspectul principal este pierdut din vedere. De cazna solidarităţii scapă lefurile baştanilor din politică. Toată liota de şefi, şefuţi, directori, preşedinţi, deputaţi, miniştri, secretari de stat, băgători de seamă de la ministere, agenţii, guvern, preşedinţie ş.a.m.d. n-au nici o apăsare cu solidaritatea impusă de Boc. Nici chiar cel mai îndurerat de efectele crizei, cel mai brav, cel mai cel prezidache nu deschide punga să alimenteze "solidaritatea" şi din leafa lui. Republica săracă se termină la Traian Băsescu, după care începe marea burghezie a statului.
Procurorii, judecătorii, diplomaţii la post, toată lista de supraevaluaţi din DNA, CSM, Curtea Supremă, Curtea Constituţională sunt arşi rău de tot la buzunar. Toţi cei care "îndrăznesc" să aibă simbria peste preşedinte sunt aduşi pe pământ, nemaiavând salarii obraznice, sfidătoare. De la nivelul lui Traian Băsescu în sus se instaurează egalitarismul. Gafă uriaşă lansată din Palatul Victoria chiar în baza de susţinere a Palatului Cotroceni.
Dacă premierul şi curtea importată de la Cluj aveau mai multă clarviziune, ciupeau ceva şi de la demnitari. Aşa, politrucii rămân cu leafa intactă, dar garda pretoriană a preşedintelui - Ţuluşi, Morari, Servicii secrete, SPP - este trecută incorpore la solidaritate forţată. Başca oamenii în robă violet care împart dreptatea în ultimă instanţă. Şi ei nu vor uita, dacă începe iar "Dosarul Flota", cine i-a obligat să fie egalii preşedintelui la mălai. Şi vor face ei, la supărare şi cu punga goală, diferenţa între hoţ şi om cinstit.
Ar mai fi ceva. Cum o fi evaluată contribuţia domnişoarei Băsescu, plătită pentru patru ore de treabă la Luxtern cu 70 de milioane de lei? Nici nu-mi închipui jena capului familiei care a aflat, fără să vrea, că el are de fapt o leafă mai mică decât a mezinei.
Fetele marinarului sunt la mare preţ; ele fac rating nu numai la Antene.
Citește pe Antena3.ro