x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum să majorezi taxele pe şest

Cum să majorezi taxele pe şest

de Ionuț Bălan    |    13 Mar 2013   •   13:24

Anul trecut, între Crăciun şi Revelion, când era vorba ca taxele pe proprietate să rămână neschimbate, primările bucureştene s-au repezit să le trimită contribuabililor situaţia fiscală pentru a le sugera că acţionează în interesul cetăţeanului. Anul acesta, când guvernul Ponta a decis să impună autorităţilor locale cu arierate creşterea taxelor - după începerea anului fiscal -, primăriile au refuzat să le dea plătitorilor vestea proastă şi nu le-au mai trimis nicio hârtie. De fapt, nu e pentru prima oară când contribuabilii conştincioşi îşi achită integral taxele pe proprietate, la început de an, şi tot datori rămân, pentru că acelaşi lucru s-a întâmplat la jumătatea exerciţiului fiscal 2010. Atunci guvernul Boc a decis prin ordonanţă de urgenţă să dubleze impozitul pentru maşinile cu capacitate cilindrică de peste 2000 cmc şi să-i suprataxeze pe cei care deţin mai multe imobile.

Mai grav este însă că persoanele corecte ce şi-au achitat taxele locale la început de an, dar care nu se uită la televizor, vor primi o somaţie în 2014 prin care li se va comunica că trebuie să plătească majorări de întârziere şi penalităţi. La fel au păţit în 2011 cei care au renunţat la cablu şi tv. Fireşte că lor li se va spune că necunoşterea legii nu poate fi invocată şi că trebuiau să citească monitorul oficial. Chiar dacă legislaţia din România e una dintre cele mai stufoase şi şchioape din Europa, vezi majorarea retroactivă a taxelor pe proprietate.

Acum e de înţeles de ce li s-au dat oamenilor veşti bune cu nemajorarea taxelor locale şi nu li s-a transmis în scris ulterior de către primării că, de fapt, acestea cresc. Pentru ca nu cumva să facă presa “zgomot” în jurul acestei chestiuni. Motiv pentru care păstrez şi eu confidenţialitatea în jurul subiectului şi nu agit o presă “infestată” de agenţi secreţi sub acoperire. Faptul că mass-media nu a reacţionat după ce primăriile au pus în aplicare ce le-a “ordonat” Ponta, fără să atragă atenţia contribuabililor, este un indiciu pe baza căruia Sherlock Holmes ar spune că există agenţi sub acoperire. Acelaşi Holmes postula că atunci când ai eliminat tot ceea ce se dovedeşte a fi imposibil, oricât de improbabil ar părea, ceea ce rămâne este adevărul.

Din câte se observă, cadrul legislativ nu încearcă să elimine ambiguitatea, ci o cultivă. Şi atât timp cât legea e norma morală, după cum spune preşedintele, ambiguitatea ar trebui să intre în codul etic pe post de principiu. Adică, atunci când ne educăm copiii, un principiu cu care ar trebuie să-i deprindem e şi cel al ambiguităţii. Asta fără a uita să precizăm că sunt păreri oficiale care acreditează ideea că există măsuri ce pot fi interpretate ca ambiguitate constructivă. Registru în care s-ar înscrie, cu siguranţă, şi această majorare fără tam-tam a taxelor pe proprietate. Şi încă o dată promit că nu voi alarma presa că primăriile au pus-o în aplicare fără să-i mai informeze pe contribuabilii care şi-au achitat integral taxele locale la început de an, pentru că astfel s-ar dezancora anticipaţiile publicului.  

×