x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cum să scapi de poliţiştii incomozi

Cum să scapi de poliţiştii incomozi

de Razvan Belciuganu    |    19 Aug 2009   •   00:00

Piticu' Brumaru, şeful de clan din oraş, este serios afectat de criză. Detaşamentele sale de "asalt" care scoteau banu' gros prin Occident au năpârlit pe lângă casă şi abia se întreţin din smulsul unui lănţişor la ceas de seară, prin parc. Ciungii şi pirandele care aruncau cu copii şi îi stropeau cu lapte ma­tern pe membrii patrulelor de stradă nu mai storc lacrimi şi nici leuţii aferenţi. Hoţii săi de buzunar, cu toată dexteritatea lor, nu mai fac nici o sfârâială pe autobuze şi tramvaie, fiindcă oamenii nu mai au nici o leţcaie. Nici măcar spionii şi escrocii nu mai au bani să cumpere barem actele furate.

Cu toate acestea, Piticu' Brumaru are de plătit normă fixă, lună de lună, la partid şi în anii aceştia electorali taxa este încasată necondiţionat. Altfel, nu mai pupă aşa libertate pen­tru zburdat, iar alde Topală şi gruparea lui de sportivi pun umerii să-i ia locul. Cum timpurile sunt tulburi,

Piticu' Brumaru are grijă să depună ofrande, lunar, şi partidului de opoziţie.
Când vrea să gândească intens, barosanul se retrage în beciul casei sale cu multe turnuleţe. Scoate încetişor cepul de la balerca aceea cu vin de Bordeaux şi priveşte hipnotizat învolburarea plină de spume a şuvoiului roşu. "Şefu'!", se-aude strigat de deasupra trapei de la beci. Tresaltă la vo­cea lui Pârlitu' şi, când îi mai vede şi faţa tumefiată din in­cen­­diul acela comandat, cât pe ce să nu mai nimerească gau­ra balercii cu cepul. "Bă, nu ţi-am zis să mă laşi să gân­desc?" "N-aş fi îndrăznit, şefu', dar e groasă. Sunt doi gabori, Mă­răscu şi Pintilie, care tot întreabă de mata şi de noi. Cu Spa­nia, cu Franţa, cu Italia, cu traficul. Da', tot-tot. Şi nu numai că întreabă, da' fac şi dosare şi au intrat şi pe la nişte firme de-ale lu' matale ca să ia acte", îi spune alarmat Pârlitu'. "Păi, şi n-ai făcut şi tu nimic? Nu le-ai dat vreo fetiţă, un borcan de zacuscă, dulceaţă ceva?", întreabă cu cana în mână Piticu' Brumaru. "Pe toate le-am încercat, dar ăştia-s turbaţi. Nu vor nimic şi au apucat pista aia cu banii pentru partid", bâiguie mâna dreaptă a şefului de clan. "Mda, bine, pleacă, găsim noi ceva", duce la gură cana cu licoarea fină franţuzească.

Înzdrăvenit de vinul roşu, Piticu' Brumaru iese pe trapă cu telefonul în mână şi îl sună pe şeful Poliţiei şi-i dă întâlnire urgentă la locul cunoscut. În zece minute, cei doi se pupă pe obraz şi se tolănesc pe două fotolii de răchită. "Băi, Mitică, cine e Mărăscu şi Pintilie ăştia? Nu mi-ai spus nimic că mă anchetează? Păi bine bă, de ce te îngrop eu în bani?", îl ia la rost Piticu' Brumaru pe poliţistul numărul 1 al urbei. "Până acum am fredonat-o eu. Că ştii că te-am trecut în acte informatorul meu şi aşa e mai simplu, că zic mai departe că ţi-am dat misiuni. Dar puştii ăştia cu caş la gură au nişte colegi care-au ajuns mari pe sus, pe la minister şi nu-i pot clinti. Nu ştiu ce să mai fac, am încercat să le-o trag cu notările de serviciu, să le dau nişte cazuri să nu mai iasă din ele şi tot aşa. Ca să trecem la dintr-alea urâte, să le incendiem maşina, să le spargem botul, nu se face în anii ăştia electorali şi devin şi eroi", prezintă situaţia, afectat, şeful Poliţiei. "Lasă că ţi-i aranjez eu", se ridică în picioare grăbit Piticu' Brumaru şi o ia la pas. Din urmă, şeful Poliţiei îl priveşte cu admiraţie.

Bineînţeles că primarul şi-a făcut imediat timp pentru Piticu' Brumaru. "Coane, ştii că-i criză şi la mine şi îmi trebuie linişte ca să pot produce caşcaval şi pentru tine. Nu mai am loc să fac o spargere, o tâlhărie, un şmen, să scot cerşetori şi fete la produs din cauza a doi poliţişti dintr-ăştia idealişti. Scapă-mă de ei, că ştiu că eşti legat până sus la minister. Ţine minte că poliţiştii ăştia mă vor şi pe mine, şi pe tine", a ordonat Piticu' Brumaru la primar în birou.

După o zi, primarul l-a convocat pe Piticu' Brumaru să-i spună rezultatele. "A fost simplu. Ministerul dă o ordonanţă ca poliţiştii să nu mai primească bani de chirie şi sporuri şi să se ducă în localităţile de domiciliu. Nici Mărăscu şi nici Pintilie nu-s de pe aici, aşa că te-am scăpat de ei. De dosarele lor nu se mai ocupă nimeni!"

×
Subiecte în articol: editorial