x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Da, Congresul PNL se va desfășura în condiții de maximă distanțare socială!

Da, Congresul PNL se va desfășura în condiții de maximă distanțare socială!

de Serban Cionoff    |    23 Sep 2021   •   21:13
Da, Congresul PNL se va desfășura în condiții de maximă distanțare socială!

Sunt mai puțin de două zile până când, la Pavilionul ROMEXPO, (fostul) Pavilion al Realizărilor Economiei Naționale, vor începe lucrările Congresul PNL. Eveniment intens contestat din diverse motive dintre care, nu chiar pe ultimul rând, se află nemulțumirea că, în timp ce actuala guWERNare ne impune nouă, capetele de locuitor, multe și grele restricții, peneliștii se adună într-un număr foarte mare,fără ca cineva să le aplice aceeași unitate de măsură. Și, mai ales, ignorând  că, în acest fel există un uriaș risc de a se crea un foarte grav focar de infectare, în condițiile în care,pe noi toți, ne amenință un alt val al nenorocitei pandemii.

   Reproș pe care nu îl pot accepta din cel puțin două motive. În primul rând că, la forumul național al PNL vin numai 5000 de persoane, nu 11.000 cum au fost în 1962, la inaugurarea pavilionului, aceasta fiind,se știe, capacitatea sa maximă. Așa că riscul de contaminare și de răspândire a virusului pare a fi diminuat într-o anumită măsură. În al doilea rând, pentru că, așa după cum ne asigură purtătorii de mesaj ai partidului, sunt întrunite toate condițiile pentru a se asigura o efectivă ,,distanțare socială’’ a participanților la congres. Până aici, toate bune și frumoase, doar că, la o analiză aplicată, vom vedea că această abil aleasă sintagnă- distanțare socială- le-a întins ideologilor și strategilor PNL o vicleană și costisitoare capcană!

  Pentru asta este de ajuns să citim un dicționar de specialitate unde, pentru termenul ,,distanță socială’’(,,social distance’’),din care derivă  termenul ,,distanțare socială’’, vom citi următoarea definiție:,,Distanța socială este măsura în care oamenii sunt dispuși să-i accepte și să se asocieze cu cei care au alte caracteristici sociale’’( Vezi Alain G. Johnson ,,Dicționarul Blackwell de sociologie’’, Editura Humanitas,2007, pag.124).Definiție pe care avem multe și temeinice ca să o socotim cu adevărat  potrivită comportamentului public al PNL și, în primul rând, al guWERNanților săi,atât de la nivel central, cât și de la nivel local.Mai direct spus, al rupturii categorice dintre așteptările,aspirațiile și nevoile unor din cel în ce mai mari categorii de populație și politicile promovate de PNL, de coaliția aflată la cârma destinelor țării și, deloc în ultimul rând, de către pseudo-președintele Klaus Iohannis, partenerul lor de nădejde. Distanțare socială care se concretizează, pe de o parte, în refuzul oricărui dialog cu opoziția parlamentară, ca și cu entități cu adevărat reprezentative ale societății civile, iar, pe de altă parte, în faptul că baza de masă a celor ce beneficiază de roadele actualei guWERNări este din ce în ce mai restrânsă. Așa încât, la ora actuală  nu putem vorbi decât despre privilegiații, despre profitorii săi. Crescând, în schimb,masa nemulțumiților și, deloc în ultimul rând, a dezamăgiților. Ruptură categorică, simptom al acutei crize politice în care a fost aruncată societatea românească, de pe urma căreia PNL scade, zi de zi ceas de ceas și pas cu pas, în topul încrederii publice. Adică sub 20%,așa cum o arată mai multe sondaje de opinie. Prăbușire vertiginoasă ca  pe care nu văd cum anume o va mai putea opri sau, cu atât mai puțin, o va depăși, PNL-ul, indiferent cine ar fi ales președinte al partidului- Ludovic Orban sau Florin Cîțu- și cu ce proiecte pompieristice va pleca la drum.

  Iată, așadar, de ce sunt de acord că, într-adevăr, congresul PNL  se va desfășura în condiții de „distanțare socială’’. ,,Distanțare socială’’ care se va menține și, cu siguranță, se va acutiza în perioada care urmează acestui îndelung controversat congres. Adevăr din ce în  ce mai greu de ignorat și, cu atât mai puțin de contestat, desigur, dacă dăm termenului  sensul său corect și nu pe cel deformat, vehiculat de către propagandiștii de serviciu ai momentului.

×