x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce ar fi nevoie de un guvern provizoriu USL

De ce ar fi nevoie de un guvern provizoriu USL

de Adrian Năstase    |    24 Apr 2012   •   12:41

In eventualitatea in care motiunea de cenzura e votata, preluarea guvernarii "provizorii' de catre USL pare singura solutie viabila si responsabila, chiar daca ea nu se incadreaza in proiectul strategic anuntat initial de alianta.

In primul rand, e evident pentru toata lumea ca majoritatea guvernamentala oficiala nu mai exista si nu mai functioneaza. Drept consecinta, nu mai sunt votate legi sau trec legi prin Parlament la intamplare, in procedura de aprobare tacita. Practic, chiar si gestionarea problemelor curente a devenit imposibila iar haosul se instaureaza tot mai mult in societate. Ceea ce se intampla zilele acestea cu pensionarii e numai un exemplu. In conditiile in care liantul principal al acestei majoritati, PDL, se descompune pe zi ce trece, aceste fenomene se vor amplifica.

In al doilea rand, e nevoie de un nou guvern care sa opreasca mai ales politicile ireponsabile de scoatere la mezat a resurselor tarii, operatiunile de "praduire" realizate de clientela actualei puteri. Evident, un guvern USL nu ar avea, pana la alegeri, mandatul politic necesar pentru a pune in aplicare un program amplu de guvernare. Dar stabilizarea problemelor socio-economice si oprirea jafurilor "de final de mandat' sunt posibile si imperios necesare.

Nu in ultimul rand, un guvern USL ar avea sarcina sa organizeze alegeri corecte, locale si generale. De fapt acesta este motivul principal pentru care Traian Basescu nu va accepta, probabil, o asemenea varianta. Fara sustinerea aparatului administrativ de stat, PDL nu mai are chiar nicio sansa la alegerile care urmeaza. Va aduceti aminte felul in care a fost scos de la interne, in 2009, Dan Nica pentru ca urmau alegerile prezidentiale?

Disponibilitatea aliantei de a-si asuma guvernarea a fost anuntata oficial. Desfasurarea evenimentelor viitoare depinde, insa, de numerosi factori, incepand cu votarea motiunii, vineri. Daca guvernul cade iar Traian Basescu prefera o varianta in care va plimba prin fata Parlamentului tot soiul de premieri fantoma, prelungind agonia actualei puteri, acest lucru va amplifica haosul din societatea romaneasca si va scoate PDL din istorie, intr-o atmosfera generala de maxima confuzie.

×