x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce n-au rating băncile centrale şi alianţele militare?

De ce n-au rating băncile centrale şi alianţele militare?

de Ionuț Bălan    |    28 Apr 2020   •   08:00
De ce n-au rating băncile centrale şi alianţele militare?

Chiar așa, de ce băncilor centrale care fac QE nu le scade ratingul? De ce mă întreb asta? Fiindcă respectivele își modifică profilul de risc. Emit monedă și o investesc în obligațiuni junk. Ca urmare, au un profil mai riscant, ce trebuie relevat ca atare.

Nu-i nimic extraordinar în ceea ce spun. Dacă o bancă comercială procedează în acest fel și își schimbă profilul de risc, va fi retrogradată de agențiile de rating. De ce băncile centrale sunt tratate altfel? Pentru că ele se consolidează în taxe și impozite?!

Din păcate, până la urmă tot aia e. Mediul economic devine mai prost, ratingul țării se micșorează și, implicit, și cel al băncii centrale.

Iar în măsura în care Banca Centrală Europeană (BCE) activează regional, ar trebui să se deprecieze ratingul zonei. Cu precizarea că în funcție de bondurile pe care le-a achiziționat BCE, calificativul statelor se poate diminua mai mult sau mai puțin, de la caz la caz.

În fine, cei care pretind că politica monetară are rol determinant şi n-aduc vorba de fiscal sau structural, nu identifică principii şi cum să se schimbe paradigma. Probabil că ei şi-ar dori ca banca centrală să „albească” toate iniţiativele politicienilor, oricât de vicioase ar fi ele.

Oamenii politici ar trebuie să fie primii interesaţi să anihileze criza, dar în loc să relaxeze fiscalitatea, încearcă să reinstaureze forţat încrederea.

Deşi ei n-au educaţia necesară pentru a sesiza pericolele, fiindcă atunci când pun umărul la aşa ceva fac abstracţie de corupţia generată de ei. Şi conferă titlurilor de stat risc zero, omiţând că banii atraşi prin aceste instrumente merg spre obiective politizate, cu o mare „încărcătură” de corupţie, dar care nu e văzută în dobânda plătită, deoarece ratingul nu ţine cont de ea.

×