x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce suntem pe ultimul loc la absorbția fondurilor europene?

De ce suntem pe ultimul loc la absorbția fondurilor europene?

de Ilan Laufer    |    25 Iun 2015   •   06:42

România este pe ultimul loc la nivel european în ceea ce privește absorbția fondurilor europene (56-58%), undeva la 20% sub media europeană.

Mulți dintre cetățenii României asociază fondurile europene cu diverse dosare de corupție la cel mai înalt nivel, dar și cu o birocrație excesivă și reguli neclare, care se pot schimba chiar în timpul jocului. Fondurile europene ar trebui să fie accesibile tuturor cetățenilor unui stat european care vor să dezvolte un proiect în cadrul programelor negociate cu Comisia Europeană. Am impresia că acest aspect nu a fost bine înțeles în România, fondu­rile europene nu sunt doar pentru „ei”, cei sus- puși, ci pentru „noi toți”, cetățenii acestei țări.

Unul dintre motivele principale din cauza căruia România nu reușește o rată de absorbție la nivelul mediu UE este tocmai lipsa de implicare a cetățenilor de rând, care ar trebui să dezvolte proiecte pe bani euro­peni, iar pierderile provocate sunt de ordinul miliardelor de euro. Vina aparține în mare parte Guver­nului României, care nu reușește să aducă pe masă o strategie naționa­lă de comunicare și informare adaptată vremurilor noastre. Trebuie să înțelegem că doar prin informare corectă și vizibilă la nivel național vom putea crește absorb­ția fondurilor europene. Această problemă majoră este perfect valabilă și în cazul programelor guvernamentale non-europene.

Consider că cetățenii acestei țări au dorința și forța necesară impli­cării în proiecte de dezvoltare și modernizare a României, dar cu siguranță au nevoie de ajutor și îndrumare din partea autorităților centrale și locale atunci când vine vorba de programe europene sau naționale. Până când acest lucru nu va fi tratat foarte serios de aleșii noștri, vom continua să suportăm pierderile provocate de lipsa acută de informație la nivelul cetățeanului de rând.

×
Subiecte în articol: fonduri europene absorbtie editoriale