x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Demiterea lui Bodu, un semnal dat PD

Demiterea lui Bodu, un semnal dat PD

de Ion Cristoiu    |    22 Ian 2007   •   00:00
Demiterea lui Bodu, un semnal dat PD

Vineri, 19 ianuarie 2007, un comunicat al Guvernului anunta eliberarea din functie a lui Sebastian Bodu, presedinte cu rang de secretar de stat al Agentiei Nationale de Administratie Fiscala.

Pentru a face practic imposibila o razgandire in stil Tariceanu, Monitorului Oficial i s-au cerut inapoi toate actele normative primite in acea dimineata, pentru ca o a doua varianta, aparuta dupa-amiaza, sa includa si decizia primului-ministru.

Politicieni, jurnalisti, datatori cu parerea s-au grabit sa vada in gestul lui Calin Popescu Tariceanu un gest de forta gratuit, o aratare a muschilor in razboiul cu Partidul Democrat.

Si cum Partidul Democrat n-a reactionat anuntand iesirea de la guvernare, analistii care s-au remarcat pana acum drept agenti electorali ai Aliantei s-au apucat sa intarate Partidul Democrat: Partidul Democrat ar trebui sa iasa de la Guvernare. Daca n-o face, va pierde in ochii electoratului prin ipostaza de formatiune care se cramponeaza de ciolan.

Ar fi o greseala enorma daca, in decizia pe care o vor lua, liderii PD vor da prioritate aprinderilor hormonale in detrimentul judecatii lucide.

Pentru ca o decizie a conducerii PD in cazul Sebastian Bodu trebuie sa tina cont de temeiurile care au stat la baza gestului asumat de Calin Popescu Tariceanu.

Pentru a impinge PD la un gest radical, atatatorii la ruperea Aliantei avanseaza urmatorul rationament. Vazand reactia palida a PD la scandalul Biletelului roz, Calin Popescu Tariceanu a conchis ca formatiunea lui Emil Boc n-ar pleca nici in ruptul capului de la guvernare. Si atunci a socotit ca-si poate permite un gest gratuit de forta prin demiterea lui Sebastian Bodu fara consultarea PD.

Dupa opinia noastra, e un rationament simplist.

Indiscutabil, decizia premierului, care nu e a domniei sale, ci a conducerii PNL, se inscrie in noua strategie adoptata dupa Congresul Extraordinar. E vorba despre o trecere de la pozitia de aparare fata de provocarile lui Traian Basescu si ale PD la pozitia de atac. In politica, asta se numeste preluarea initiativei. Numai prin raportare la aceasta mutare strategica a PNL poate fi inteleasa decizia de demitere a lui Sebastian Bodu. Dar nu numai atat.

Calin Popescu Tariceanu a vrut sa dea nu numai PD si lui Traian Basescu, dar si electoratului un semnal clar ca nu va mai permite de acum incolo, la nivelul Guvernului, comportamente in genul celui asumat de Sebastian Bodu.

Sebastian Bodu a dat un interviu in care s-a apucat nitam-nisam sa critice politica Guvernului in materie de taxe, ba chiar si in alte chestiuni, cum ar fi Legea ANI. Sebastian Bodu era insa seful unei autoritati insarcinate exact cu strangerea taxelor criticate de Sebastian Bodu.

Fostul secretar de stat marca astfel o premiera cu iz caragialean in istoria Romaniei. Denunta ca inutile, ba chiar daunatoare exact taxele pe care trebuia sa le stranga. Daca ar fi fost la prima abatere de acest fel, poate ca fapta sa ar fi fost trecuta cu vederea. Sebastian Bodu si-a facut insa un destin din a se da in spectacol pe toate televiziunile expunandu-si parerea despre politica Guvernului si, prin asta, despre politica Aliantei.

S-a spus ca Sebastian Bodu e membru al PD si ca premierul trebuia sa consulte PD inainte de a lua o decizie. Partidul Democrat nu trebuia sa astepte hotararea premierului. Trebuia sa-i retraga imediat sprijinul politic lui Sebastian Bodu. Acesta era un simplu secretar de stat si, mai ales, un simplu demnitar sprijinit de PD. PD are insa ditamai ministrii, unii dintre ei lideri de marca ai PD, care n-au aparut niciodata pana acum pe posturile tv pentru a critica politica Guvernului. Vasile Blaga, Sulfina Barbu, Anca Boagiu au inteles ca ipostaza de demnitari ii constrange sa sprijine toate deciziile Guvernului. Sau, daca ajung la concluzia ca Guvernul din care fac parte a luat-o razna, sa demisioneze. Aviz amatorilor! Monicai Macovei, de exemplu.
"Calin Popescu Tariceanu a vrut sa dea nu numai PD si lui Traian Basescu, dar si electoratului un semnal clar ca nu va mai permite de acum incolo, la nivelul Guvernului, comportamente in genul celui asumat de Sebastian Bodu."
  • Ion Cristoiu
  • ×