x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Despre bataia de protocol

Despre bataia de protocol

12 Aug 2004   •   00:00

In toata tevatura, cu bataia pe care cei doi flacai din SPP i-au administrat-o secretarului de stat cu Trabant, s-a pierdut din vedere insasi cauza: Trabantul. Si nu masina in sine, cat faptul ca un ministru sau, ma rog, ce-o fi el, un substitut de ministru isi permite sa sfideze una dintre cuceririle reale ale libertatii romanesti - coruptia generalizata - traind doar din leafa.

Fiindca asta semnifica mersul cu Trabantul: un soi de indaratnicire nebalcanica in cinste. Nu stiu cati secretari de stat mai au Trabant, dar toti cei care au masini, ce pot fi justificate cu leafa, trebuie batuti.

Grav e si ce se intampla la CNA. Trabantul din parcajul CNA-ului ne spune ca, intr-una din institutiile statului, exista inca un om care nu fura, nu ia spaga si nu se da gigantic cu masina lui. Ba mai mult, ca la CNA aceasta ar putea fi regula. Si, atunci, pentru ce dracu’ a mai facut Securitatea o revolutie, daca niste amarati de ochelaristi, imbracati in tricouri second-hand si care ocupa abuziv o seama de posturi unde orice onest purtator de Armani ar sti cum sa se capatuiasca fac scandal cand sunt batuti rezonabil de organe? Cum sa se antreneze SPP-istii cu Peugeot, daca nici intelectualii cu Trabant nu mai vor sa se lase bumbaciti? Pe cine sa calce in picioare politistii si jandarmii, daca si secretarii de stat dau cu tifla unei intregi democratii confundandu-se cu universitarii si cu amaratii de cercetatori stiintifici?

Doar n-o sa-i cafteasca pe tiganii cu Mercedes, care le vand politistilor limuzine de furat, pe judecatorii de provincie cu Bentley si pe politicienii cu Rolls Royce-uri!?

Daca lucrurile merg tot asa si orice prapadit de secretar de stat cu Trabant se supara fiindca a fost schilodit de gorilele Presedintiei, in curand si medicii s-ar putea sa se enerveze, cand sunt palmuiti de pacienti in spitale, profesorii, cand sunt bruftuluiti de elevii cu tati bogati, si chiar nevestele, cand sunt calcate in picioare, in modul cel mai legitim cu putinta, de barbatii lor alcoolici sau simpli dependenti de droguri. Oare nimeni nu mai face deosebirea dintre onoarea de a fi ciomagit de oameniii cei mari ai legii si rusinea de a accepta scuze de la un biciclist? E totuna daca ai fost rupt in bataie la o sectie de politie condamnata in corpore pentru trafic de benzina sau ai fost omenit cu o pereche de palme la cel mai inalt nivel?

Rau s-au mai obraznicit platitorii de taxe, daca jignesc autostrazile cu Trabanturile si cu nenorocitele lor de Dacii, obligand bolizii manelistilor si curvelor si chiar Audi-urile vamesilor si ale portarilor de la Parchetul Anticoruptie sa mearga cu viteza legala!

Problema, prin urmare, nu e ca trabantistul de la CNA a fost batut de doi SPP-isti, ci ca n-a fost batut cum trebuie, astfel incat sa-si tina gura de frica batailor pe care le-ar putea incasa daca, fereasca-l sfantu’, va fi dovedit nevinovat.
×
Subiecte în articol: editorial