Tema principală, de campanie, în 2004, a lui Traian Băsescu, a fost lupta împotriva corupţiei. Au trecut 10 ani de atunci şi iată că, acum, din nou, tema de campanie este corupţia (din România şi din Ucraina). Este vorba despre o corupţie ajunsă la un asemenea nivel încât ea trebuie tratată, de către CSAT, ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Situaţia pare, într-adevăr, complicată.
Dar nu ar trebui oare ca Băsescu să dea socoteală pentru aceşti zece ani care au însemnat, mai curând, vânătoare de vrăjitoare împotriva adversarilor politici şi mai puţin întărirea instituţiilor şi îmbunătăţirea reglementărilor de luptă împotriva corupţiei?
Nu a avut Băsescu, în aceşti ani, controlul complet asupra serviciilor de informaţii, CSAT, miniştrilor "independenţi" ai justiţiei, ICCJ (prin modalitatea de numire a conducerii), DNA, Parchetului General?
Ca să mai dau un singur exemplu, numai până la jumătatea anului 2012, Traian Băsescu a schimbat sau numit, în numele "depolitizării", 4.286 de procurori şi judecători, dintre care aproape 3.000 în primul mandat. Foştii preşedinţi ai României, Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, au schimbat, împreună, doar 309 procurori şi judecători!
Acum, Băsescu vorbeşte, cu seninătate, despre "lupta pentru pace" şi lupta împotriva corupţiei, de parcă ar fi Lia Roberts, venită din SUA pentru a candida la viitoarele prezidenţiale.
Oricum, au dreptate cei care consideră că românii au un deosebit simţ al umorului... iar cei mai dotaţi cu umor se înscriu - se pare - în Fundaţia Mişcarea Populară (FMP) şi Partidul Mişcarea Populară (PMP), şi votează traseismul reprezentat de Cristian Preda, la europarlamentare.