x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Diplomaţie de bodegă portuară

Diplomaţie de bodegă portuară

de Petru Calapodescu    |    10 Apr 2012   •   09:50

Scandalul iscat de refuzul explicit sau implicit, nu are importanta ambalajul, presedintelui Basescu de a primi scrisorile de acreditare ale ambasadorului olandez la Bucuresti capata proportii si in nici un caz nu va avea efecte benefice pentru Romania. Nu pentru faptul in sine, ci pentru maniera grobiana in care se deruleaza evenimentele. Sa fiu bine inteles. Sunt ultimul care ar aplauda o politica romaneasca in genunchi, indiferent de care cancelarie straina ar fi vorba.

Nu pot insa sa nu constat ca principalul responsabil al politicii externe romanesti, Traian Basescu, ale carui gafe si inabilitati in raporturile internationale sunt stiute si numai bine nu ne-au facut, opereaza discriminatoriu, cu instrumente de masura si de actiune diferite. In timp ce pocneste din calcaie in fata reprezentantilor altor state, sa zicem SUA, acceptand prea supus ca trimisul acestora, Mark Gitenstein, sa se amestece frecvent in chestiuni de stricta politica interna - de la gestiunea economica si legislatia muncii sau cea penala, la politica de resurse umane, ajungand aproape sa dicteze pe cine sa numim in inalte magistraturi - in alte situatii da dovada de o cerbicie si un ambat bune intr-o bodega portuara, dar nu in relatiile diplomatice.

Este si cazul atitudinii fata de Olanda, pornita de la retinerea acestei tari de a-si da acceptul pentru admiterea Romaniei in Spatiul Schengen. Pana la urma - desi e discutabil daca guvernul olandez, sub presiunea unui partid extremist, se opune excesiv, in pofida indeplinirii conditiilor strict tehnice, iar coruptia de la nivel inalt ori din vamile romanesti nu figureaza printre acestea - votul acela apartine tarii respective si nu poate fi schimbat printr-un santaj evident, prin scotocirea ostentativa a camioanelor cu lalele, sau prin insulte. Ci prin tratative si tact.

A tine la poarta Cotroceniului, ca pe un milog in ploaie, fara nici o explicatie, ambasadorul principalului partener comercial al Romaniei e o stupizenie. Care, consilierii lui Basescu si el insusi pot fi siguri, nu va ramane fara ecou si in alte cancelarii ale UE. Daca avea argumente pentru comportamentul sau, nimic nu-l oprea, ba totul il obliga pe Traian Basescu sa le expuna atat poporului pe care-l reprezinta, cat si opiniei publice internationale.

Nu e insa prima oara cand presedintele roman da cu bata-n balta, sau nu respecta uzante, cutume internationale, jignind astfel state cu care, in folosul nostru clar, ar fi trebuit sa avem raporturi civilizate. Ani in sir n-am avut ambasador in China (ca si in alte tari), gurile rele sustinand ca asta s-a intamplat deoarece la Beijing nu i s-a asternut lui Basescu covorul rosu al unei vizite de stat. O permanenta tafna, exprimata frust, afecteaza de multi ani relatiile, in primul rand cele economice, cu Rusia. Asperitatile dintre Basescu si Sarkozy, dincolo de excesele prezidentului francez, ne-au adus si ele destule prejudicii, avand ecou si in cancelaria de la Berlin, mult mai sensibila la emisiile de la Paris decat de cele de la Bucuresti.

Si multe altele asemenea prestatii joase, care vadesc nu doar inabilitate si inapetenta pentru diplomatie, ci si un transfer pagubos al comportamentului "de acasa", discretionar, al presedintelui Basescu in raporturile externe ale tarii. Adica in acea zona unde se strica usor, dar se repara greu sau deloc.

×