x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Directorul SRI, implicat într-o diversiune băsistă?

Directorul SRI, implicat într-o diversiune băsistă?

de Petru Calapodescu    |    04 Mar 2013   •   14:54

Pe marginea tevaturii privind ciudatul site "Social-democraţia, politica bunăstării tuturor", am auzit tot felul de ipoteze care, insistând că respectivele clipuri - ce prezintă politicieni de stânga, precum Tony Blair, Martin Schultz, Francois Hollande, alături de băştinaşii români Mihai Tănăsescu şi George Maior - afirmă că acestea ar fi fost plătite de patronul RTV, parlamentarul social-democrat Sebastian Ghiţă. Şi că ar face parte dintr-o strategie a PSD, vizând revenirea în partid a actualului director aL SRI, George Maior. Fie-mi îngăduit să am mari rezerve faţă de o atare supoziţie.

În nici un caz cei doi, Tănăsescu şi Maior, nu (mai) reprezintă repere ale social-democraţiei, nu mai sunt branduri pesediste. Mihai Tănăsescu, fost ministru de finanţe în Guvernul Năstase, nici nu s-a remarcat, de altfel, ca un pesedist autentic, principala lui calitate fiind aceea de tehnocrat cu ochii mai mult la cifre şi mai puţin la nevoile şi necazurile populaţiei. În plus, sunt vreo şapte ani de când practic lipseşte din ţară, mai întâi ca reprezentant al României la FMI, iar apoi ca vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii. Ar mai fi de remarcat că, pe când lucra la FMI, a făcut un perfect duo cu Traian Băsescu, insistând adesea ca România să accepte fără crâcnet condiţiile Fondului. De unde şi până unde modelul de social-democrat, greu de spus. Mai cu seamă că nu-i de crezut că, pentru politica dâmboviţeană, ar renunţa la postul generos de la BEI.

Cât priveşte cealaltă "emblemă" a social-democraţiei, sereistul George Maior, iarăşi sunt multe de discutat. Are vreo opt ani de când Băsescu l-a scos din PSD, ungându-l şef al serviciului secret, direct subordonat preşedintelui. Să nu mi se spună că, în tot acest timp, i s-a consolidat statura de pesedist şi că abia aşteaptă să revină în partid. Poate doar dacă i se oferă cine ştie ce. Deocamdată, autorii clipului i-au mânjit fără voie clanţa: ca şef de serviciu secret, nu are voie să fie implicat în politică. E drept, purtătorul de cuvânt al SRI a negat acceptul de a fi portretizat ca social-democrat, dar mai apoi nu mi s-a părut că Maior e indignat la culme de continuarea difuzării clipului...

Ar mai fi de observat că omul de afaceri Sebastian Ghiţă, cel care e bănuit că a achitat prin intermediul unei ONG olandeze nota de plată pentru clip şi difuzarea lui, o fi purtând el insignă de parlamentar PSD, o fi amic cu Victor Ponta ("Fereşte-mă, Doamne, de prieteni..."), dar prosperitatea îi vine din multe şi grele contracte cu instituţii de stat aflate sub umbrela Cotroceniului...

Până la urmă, sunt mai multe elemente care înclină balanţa spre ideea că făcătura de pe internet e o diversiune băsistă. Un şah pe Traian Băsescu îl dă din nou, în speranţa semănării dihoniei în USL, dar şi direct, fiecăruia dintre cei doi copreşedinţi ai uniunii. Cărora li se transmite astfel că laboratoarele din Deal încă sunt capabile să lanseze alternative, totuşi, viabile - nu butaforii gen Udrea, Boc, Blaga, Macovei şi alţii eiusdem farinae - pentru principalele funcţii în stat. Una deja ocupată de Victor Ponta, dar nimic în politică nu e veşnic, iar cealaltă aşteptată de Crin Antonescu încă doi ani de foc.

×