x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Diversiunea băsesciană: Bau-baul european

Diversiunea băsesciană: Bau-baul european

de Petru Calapodescu    |    22 Iul 2012   •   11:31
Am urmarit chiar cu mare atentie mitingul pedelist probasescian de sambata, de la Iasi. A fost departe, foarte departe de ceea ce scontasera organizatorii. Pe platou, mult mai putini oameni decat se anuntasera si, mai ales, decat au fost numarati in stil Roberata Anastase de catre strategul Blaga si ajutoarele sale. Unii, adusi tocmai de pe la Constanta ("judet invecinat"?), cu autobuzul, sa faca figuratie, drept cost al unei excursii la manastiri. O stare de apatie, in pofida eforturilor celor de pe scena de a inviora atmosfera. In schimb, pe scena, o surescitare isteroida, discursuri si zbierete scapate de sub control, un valmasag de vorbe si o penibila lipsa de idei a cuvantatorilor, in cap cu impricinatul Traian Basescu. De la care m-as fi asteptat - totusi, mai e doar o saptamana pana la referendum - sa raspunda cat de cat la acuzele ce au determinat suspendarea sa.
N-a fost in stare, nici el, nici trompetele sale, sa abordeze chestiuni concrete. Barem sa incerce sa convinga ca politica lui economica si sociala, pe care a impus-o abuziv Guvernului de carpa condus de Boc, a fost inteleapta, ca masurile de crunta saracire a populatiei au fost justificate, ca nu s-a manifestat ca un autocrat atunci cand, fara sa consulte Parlamentul sau Cabinetul, a angajat in numele statului datorii de zeci de miliarde de euro, bani care nu se stie pe ce s-au dus. Ca nu se face vinovat ca a girat sau cel putin tolerat un sistem mafiot si clientelar, un regim care-i poarta numele si ai carui demnitari au fost angrenati in afaceri oneroase si in praduirea Bugetului si chiar a fondurilor europene, in fraude de miliarde si miliarde de euro. Care acum ies la iveala. Nu, nimic din aceste asteptari n-au avut raspuns si nici nu puteau sa aiba.
Si Basescu, si ciracii lui au pedalat pe aceleasi teme ridicole si diversioniste. Democratia e in primejdie. Lovitura de stat. Interesul national cere ca el, salvatorul natiei, sa se intoarca la Cotroceni. Guvernul Ponta - abia instalat si care deja a lansat importante masuri sociale (salariile si pensiile) sau economice (TVA la incasarea facturilor), in pofida permanentei hartuieli din partea lui Basescu si a PDL - a confiscat tara.
Cea mai mizerabila diversiune, insa, insidios trimisa de Basescu si de marunteii lui in urechile, putine, care-i mai asculta a fost aceea care, explicit sau insinuant, sustinea ca, daca Basescu va fi demis, atunci Romania va fi scoasa din Europa, din Uniunea Europeana. Ca sutele si sutele de mii de romani aflati la munca in UE vor fi trimisi acasa. Ca nu vom mai putea calatori fara vize in Occident. Cat de ordinar poate sa minta cineva, cat de disperat sa fie, daca se agata, pentru a-si pastra scaunul (dar si imunitatea judiciara) de asemenea aberatii in care nu pot crede nici nebunii de la Socola, ca tot e aproape de Iasi?! Nu trebuie sa ne mire insa, dispretuirea propriului popor, face parte din "inteligenta" Suspendatului, care a s-a crezut jupan pe viata peste 22 de milioane de tampiti. S-a inselat. Romanii nu sunt tampiti, au fost insa mult prea rabdatori, iar la 29 iulie isi pot repara greseala. Pentru ei, pentru copiii si viitorul lor.
POST+SCRIPTUM. Fie-mi iertata curiozitatea: unde sunt Elena Udrea, perfecta absorbanta de fonduri, performanta Anca Boagiu, imuabila Roberta, infailibilul Videanu, Falca, finul mult iubit, Flutur, chiar Boc, unde-i toata cohorta pe care Basescu a propulsat-o si a mentinut-o la putere, cu efect dezastruos pentru tara, pentru populatie? S-au lepadat ei de Basescu, sau Basescu de ei?

×