x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Drama refugiatilor si viitorul Europei

Drama refugiatilor si viitorul Europei

de Vasile Leca    |    07 Sep 2015   •   10:41

Mai devreme de cat s-ar fi crezut , in lumina ultimilor evenimente, Europa si in mod deosebit Uniunea Europeana trebuie sa se asezje serios la masa cruda a realitatii si sa decida cum va solutiona ceea ce se intampla acum in spatiul European. Place sau nu drama unor oameni vinovati ca sau nascut intr-o alta lume a devenit o problema crucial pentru continent.

“ Ucraina , chestiunea greceasca, si problema imigrantilor arata cat de puternica a devenit Germania in Europa impotriva vointei sale , cat de centrala este pozitia este pozitia ocupata de guvernul german in rezolvarea acestor mari probleme ale Europei”. Aprecirea, de mai sus, a unui journalist de la Der Spiegel, exprima dorinta veche a Germaniei de a fi in fruntea Europei.

Rolul a convenit si convine de minune cancelarului german, dar in conditiile in care se deruleaza exodul, aceasta si-a dat seama ca fara aducerea si a celorlalti membri UE la solutionarea problemei poate avea multe surprize. Fluviul de imigranti si-a deschis albia prin Balcani si a inceput “sa curga incet da sigur spre central si vestul Europei“. Dupa Daniela Schwarzer, directorul biroului din Berlin al German Marshall Fund situatia complicata prin care trece Europa, poate fi si o sansa pentru Germania de a recastiga credibilitatea pierduta dupa crizele anterioare (Ucraina si Grecia).

Angela Merkel are reactii intarziate , spun analistii , si intra tarziu in scena, dar cu “ tonul potrivit “ si asta este un lucru apreciat. Problema cea mai complicata a momentului de fata este faptul ca UE trebuie sa-si reconsidere mai multe elemente privin proiectul reconstructiei europene si nu numai.

Germania poate initia amendamente judiciare la Curtea Europeana de Justitie ,actiune permisa de Tratate, privind nerespectarea politicilor comune europene fata de azilanti si legislatia Spatiului Schengen dar argumentele celorlalte state UE pot fi extrem de diferite urmare evenimentelor trecute. Iar unul dintre ele este extrem de concludent pentru ca pune intrebarea : unde este locul granitei reale de securitate a Europei? Si asta in contextul in care UE, a construit o granita Schengen care nu coincide cu limitele geografice ale spatiului UE. Fara dorinta de aface o speculatie, diplomatia romaneasca poate folosi momentul pentru o noua constructie in acest domeniu.

×