x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dreapta băsistă în întrecerea socialistă

Dreapta băsistă în întrecerea socialistă

de Miruna Munteanu    |    20 Feb 2012   •   21:00

Cica opozitia nu face greva parlamentara, ci trage chiulul cu ne­ru­sinare, pe banu’ contribuabilului. Asa incearca puterea sa capitalizeze electoral o criza politica de care este in intregime responsabila: ducand pe noi culmi de populism un slagar vechi si ridicol. Oamenii muncii de la orase si sate sunt indemnati sa infiereze trandavia care submineaza Ro­ma­nia. De-aia merge tara prost: nu fiindca e rau guvernata, ci pentru ca nu toti alesii ponteaza la timp.

"Lenea" adversarilor a devenit o tema recurenta pentru propaganda portocalie. Toata campania impotriva lui Crin Antonescu este construita practic in jurul aceleiasi idei: liderul liberal e puturos si chiulangiu. Nu se scoala devreme, deci nu poate ajunge departe!

Interesant e faptul ca exact aceeasi retorica a fost utilizata, in urma cu patru ani, impotriva lui Sorin Oprescu, aflat in cursa pentru Primaria Capitalei. Strategia a esuat lamentabil. Nu numai ca Oprescu a castigat atunci, dar are mari sanse sa o faca din nou. Indiferent de ora la care se trezeste dimineata, popularitatea sa e infinit mai mare decat cea a matinalului Adriean Videanu, pe care deszapezirile il prindeau invariabil la Saint Moritz si inundatiile pe Coasta de Azur.

Si totusi, tacticienii puterii mizeaza in continuare pe acelasi discurs anacronic, amintind mai degraba de propaganda proletcultista, decat de Europa mileniului trei. Par obsedati de ceasul desteptator, de munca normata, de refrenele heirupiste. Contabilizeaza absentele, demasca neostoit lipsa de abnegatie a adversarilor politici. Care dorm iresponsabil in papuci, in timp ce guvernantii se spetesc pentru propasirea patriei. Premierul Ungureanu a preluat imediat tonul colhoznic produs de diapazonul dirijorului de la Cotroceni. In gura sa suna chiar mai fals si mai strident decat in cea a lui Emil Boc.

Coruptia, comunismul, criza nu mai sunt insa subiecte confortabile pentru puterea portocalie. In acest an electoral, comunicatorii partidului prezidential ne propun deci antiteza zelos/puturos. Auzindu-i vestejind cu manie proletara indolenta opozitiei, imi vin in minte cateva vorbe pline de intelepciune: Sa te fereasca Dumnezeu de harnicia prostului!

×