x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale E timpul să fim fani ai tenisului pe banii noștri

E timpul să fim fani ai tenisului pe banii noștri

de Ionuț Bălan    |    09 Oct 2017   •   08:20
E timpul să fim fani ai tenisului pe banii noștri

Orice om de afaceri care vrea să marcheze profituri private pe bani publici și să se mai dea și Mecena pe tema asta ia în brațe discursul despre "interesul național". Pasămite e de "interes public" ca statul să dea bani de la buget pentru diverse întreprinderi private pentru întărirea imaginii și prestigiului României în lume. Așa s-a sponsorizat de la buget, de exemplu, Gala Bute, și știm unde s-a ajuns.

La fel este și cu falsa temă vânturată politic zilele acestea a bazei sportive Progresul, de fapt a Arenelor BNR. Care, după unele voci, ar trebui preluată ba de Guvern, ba de Primăria Capitalei, ba de nu știu ce alte instituții publice, și adusă cu banii contribuabililor la acele standarde care să îi permită să organizeze, din nou, turnee de tenis de top.  

Prestigiul național e însă o valoare vagă. Și extrem de ieftină, câtă vreme se cultivă pe banii altora. Câți astfel de patrioți sportivi ar fi dispuși să bage mâna în buzunarul propriu pentru a sprijini direct o astfel de investiție?

Altfel, e ușor să jubilezi pe banii statului - adică ai tuturor și ai nimănui. Să ne uităm doar la entuziasmul stârnit de faptul că Guvernul renovează sau construiește stadioane noi în toată țara pentru Campionatul European de Fotbal, deși nu tot românul e microbist. Sau la faptul că Primăria Sectorului 1 vrea să preia Rapidul.

Mie-mi place snookerul, dar aș fi primul care aș protesta dacă Guvernul și-ar propune să mi-l readucă pe Ronnie O'Sullivan la București din fonduri publice. E timpul să investim banii proprii în pasiunile proprii. Iar adevărații antreprenori capitaliști să ne speculeze și satisfacă aceste pasiuni tot cu bani privați: ai lor personali, ai băncilor, ai fondurilor de investiții și ai sponsorilor. 

×