x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Elena Udrea remaniază guvernul MRU

Elena Udrea remaniază guvernul MRU

de Petru Calapodescu    |    14 Mar 2012   •   09:00

Stiu ca se zice despre blonde ca vorbesc vrute si nevrute. Nu-i cazul Elenei Udrea, mai ales ca ea nu-i naturela. Asa ca, atunci cand isi da drumul la gura, e musai sa-ti aduci aminte ca-si face plinul de idei la pompa de la Cotroceni. Astfel trebuie vazute, dincolo de ranchiuna proprie, sagetile aruncate in directia lui Mihai Razvan Ungureanu, care se pare ca emite prea multe pareri personale privind politica de investitii si directionarea fondurilor bugetare, ceea ce deranjeaza grupurile absorbante portocalii. Mai mult, Ungureanu a calcat si pe serparia din zona despagubirilor pentru proprietatile confiscate de regimul comunist, sesizand Parchetul in privinta unor afaceri scandaloase derulate in ultimii ani la respectiva agentie.

Dar mai ales nu trebuie sa mire vehementa atacului la adresa ministrului afacerilor europene, Leonard Orban, unul din putinii supravietuitori, spre deosebire de Udrea, ai echipei Boc. Pe care, brusc, Udrea il vede remaniat sau demisionat. Explicatiile sunt multiple. Pe de o parte, doxat la Bruxelles in privinta practicilor si auditului comunitar, se pare ca Orban s-a apropiat periculosde mult de matrapazlacurile aflate in spatele unor contracte. Apoi, sa nu uitam ca, desi Traian Basescu anuntase ca in 2012 vom absorbi de la UE 6 miliarde de euro, n-a venit un cent.

Fie spus., ministerul lui Orban nu intocmeste si nu incheie el contracte, ci le supravegheaza pe ale celorlalte ministere, care au fost conduse de Udrea ("performera" cu 10% decontari), Boagiu, Ariton & Co.Iar Comisia Europeana a si blocat decontarile, avand suspiciuni de frauda, nu numai rezerve privind oportunitatea unor masive si cetoase cheltuieli. Apropo, pe cand sucursala OLAF, DLAF de la Bucuresti, va publica analiza referitoare la sponsorizarea de catre MDRT, cu 2 milioane de euro, a galei de box, sufocata de o frunza portocalie la propriu si asurzita de huiduilelile spectatorilor la adresa ministresei? Asa ca, prefigurandu-se o mare tevatura, trebuia iute gasit un tap ispasitor, iar portavocea consacrata l-a si indicat pe Orban.

E locul sa ne oprim asupra portofoliului purtat pana acum o luna in geanta Vuiton a doamnei Udrea: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Pentru ministresa, dezvoltare regionala n-a prea insemnat drumuri, aductiuni de apa sau barem fantani de mare adancime, nici canalizare, infrastructura scolara ori cele cate 10 locuinte pentru specialisti in fiecare comuna (zero realizate), ci partii de schi si telegondole in zone fara turisti, dar cu amici, bazine de inot si sali de sport bune pentru nunti, botezuri si alte sindrofii. Adica acel gen de "obiective" pe care Udrea, la predarea stafetei, i-a cerut surogatului inlocuitor la minister sa le continue, dar pe care, gafa impardonabila, care a ofuscat si multi "intreprinzatori" abonati la scurgerea fondurilor, Ungureanu a zis ca nu le agreeaza si nu astea dau locuri de munca si misca din loc o economie in care drenarea bugetului e regula.

Inca inainte de caderea Guvernului Boc, primarilor portocalii li s-au promis, pentru campania electorala, alocari de imprtante sume pentru proiecte tip Udrea, bune pentru dantuieli televizate la inaugurare. Mi-e greu sa-mi imaginez, dar tare as vrea sa vad si sa aud ca Mihai Razvan Ungureanu chiar schimba macazul investitiilor spre proiecte ale comunitatii, in beneficiul clar si rapid al locuitorilor, iar nu al firmelor-pusculita de partid. Mi-e mai simplu sa mi-o imaginez pe Elena Udrea cerandu-i si lui demisia, daca nu-i baiat cuminte si iese din proiectele partidului.

×