x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Elodia, înmormântată la Oltchim, confiscă referendumul

Elodia, înmormântată la Oltchim, confiscă referendumul

de Lucian Avramescu    |    25 Sep 2012   •   10:48

Subiectul dureros, al manariei cu referendumul, a fost detronat de defuncta Elodia, metamorfozata in investitor strategic. Instalarea ilegitima in spatele zidurilor din Deal nu mai face rating si omoara audienta. Gata. Cestiunea arzatoare, neicusorule, a devenit alta. Subiectul zilei s-a schimbat. Cei 8,5 milioane de votanti, intre care 7,4 milioane au zis ca lui Basescu i-ar sta mai bine pe tusa decat in teren, spre binele poporului si chiar al lui, au fost deturnati brusc de la starea de legitima nemultumire.

Traian Basescu a revenit, peste cadavrul votului, la Cotroceni, lumea, mai vocal, mai in surdina, se arata - pana la reaparitia fantomatica a nevestei inviate de OTV - revoltata. Gata, subiectul s-a desumflat. Niste ziaristi puneau intrebari. Sa si le puna singuri. Niste parlamentari euro se trezisera sa acuze. Dormiti mai departe. Niste sute de insultati incercau sa puna catusa umana Palatului Cotroceni, singura catusa ingaduita de democratie, dar nu le-au prea iesit verigile. Sunt multe verigi lipsa. Ei bine, pe acest fond crescator-stationar, stationar-crescator, cu sincope, dar exprimand o preocupare si o stare de nemultumire cand vie, cu timpanele in alerta, cand surda, a venit evenimentul cosmic al cumpararii Combinatului Oltchim. Veritabil tsunami care a maturat toate celelalte subiecte, cutremur de gradul 8, tornada americana pe malurile Dambovitei. Cine l-a cumparat? Un ziarist. Marturisesc, il stiu pe Dan Diaconescu. Am cunoscut in viata mea ziaristi de pe toate meridianele, niciunul insa atat de procopsit incat sa fie in stare sa cumpere acest colos caruia ii atarna de gat datorii uriase, ponosul taierii cordonului ombilical al materiei prime (in mana OMV), nenorociri financiare multiple, basca niste mii de salariati care, lucreaza, nu lucreaza, vor leafa lunara pentru plozii pe care-i au de crescut. Ei bine, iata, zic, cineva dintre noi, chiar daca n-a scris carti ca mine si n-a asudat pe pix o lunga viata, s-a procopsit si-l bate pe Rockefeller. Ura, ura, bravo lui! Azi m-am desumflat. Cica Dan Diaconescu n-are bani, ca in spatele lui e ba Basescu, ba Videanu, ba amandoi, ba nimeni, doar o subtila si desteapta si otravitoare manevra electorala. Am uitat amanuntul ca ziaristul nu prea mai e ziarist. A devenit om politic. Conform unora, omul politic este convertit la basism si gandeste exclusiv electoral.

Nu stiu ce se va alege din povestea asta. Nu stiu cate profituri si cate pagube vor rezulta din pseudovanzarea Oltchim. Ce stiu e ca eu, alegatorul roman, sunt mereu in paguba, sunt mereu tras in piept. Am uitat ca Basescu s-a instalat la Cotroceni fara votul meu, plimbarea de seara s-a subtiat, revoltele isi afla culcus in sicriul Elodiei, devenita defunct investitor strategic. Pana la urma, pentru mine, din toate se vor alege praful si pulberea.

×