Din fericire, nici-o persoană nu a fost rănită, dar daunele produse sunt mari, așa încât, și de această dată, este necesară aplicarea unor măsuri severe prevăzute de lege pentru sancționarea meritată a tuturor cazurilor de asemenea natură. Asta cu atât mai mult cu cât evenimentul s-a produs în perioada în care ne aflăm sub impactul emoțional al tragediei provocate în stațiunea 2 Mai de un scelerat care, beat și drogat fiind, a condus un bolid și a ucis doi tineri, rănindu-i grav pe alți trei. Împrejurare în care se dovedește, o dată mai mult, cât de necesară este Legea Anastasia pe care a adoptat-o- mai bine mai târziu decât niciodată!-Parlamentul României. Lege care, așa după cum a precizat în repetate rânduri inițiatorul său, senatorul Robert Cazanciuc, se aplică și trebuie să își producă efectele fără derogări sau excepții. Evident și în cazul lui Vlad Pascu. Precizare binevenită deoarece a apărut zvonul că legea va intra în vigoare abia la începutul anului 2024.
Revenind la nenorocirea produsă sâmbătă dimineața de Vlad Pascu, beizadeaua tupeistă de 19 ani căruia drogurile, alcoolul, și averea părinților și relațiile lor sus-puse i-au luat mințile, reamintesc faptul că acesta a fost arestat și este cercetat de către procurorii DIICOT. Nu este prima oară când individul dă ochii cu oamenii legii. Dimpotrivă, copios finanțat din bănetul părinților, toxicomanul a debutat (!) la vârsta de 13 ani și a recidivat la 18 ani. Fiind reținut de către oamenii legii și prezentat procurorilor de la DIICO. Dar, mai mult sau mai puțin întâmplător, de fiecare dată, a fost lăsat să zburde liber și să își facă mendrele. Ceea ce sper că nu se va mai întâmpla și de data aceasta!
Din informațiile difuzate, am înțeles că anchetatorii au cerut date despre expertiza tehnică a mașinii și l-au mai întrebat de la cine a primit drogurile în orele care au precedat nenorocirea. Dacă în ceea ce privește răspunsul la prima întrebare este, de acum, știut că RCA-ul bolidului ucigaș a expirat în iunie 2023, înclin să cred că răspunsul la cea de-a doua întrebare deschide o discuție pe care persoane sau grupuri ar dori să nici să nu mai fie pomenit. Fără doar și poate unul dintre motive fiind acela că, de la această întrebare, inevitabil, se va ajunge la întrebarea: și acesta de la cine le are? Existând riscul ca demantelarea filierei să producă surprinzătoare și deloc plăcute deconspirări.
Insist asupra subiectului, știut fiind că nu este pentru prima oară când el este deschis și… foarte repede închis! Să ne amintim că în primăvara acestui an a fost lansată și mediatizată operațiunea ,,Meduza’’, al cărei scop era ca procurorii DIICOT să obțină date edificatoare despre rețeaua consumatorilor și distribuitorilor de droguri din prestigioase colegii bucureștene: Caragiale, Goethe, Caragiale, Jean Monet și Școala Centrală. Poate cineva să ne spună și nouă, cititorilor, care sunt principalele concluzii cu care s-a finalizat acțiunea, eventual ce progrese s-au înregistrat în combaterea sau măcar în diminuarea fenomenului în rândul elevilor din respectivele colegii și, prin extensiune de sferă, în colegii sau chiar școli gimnaziale din întreaga țară? Până atunci reamintesc faptul că, potrivit unor recente analize, vârsta la care tinerii încep să prizeze droguri a ajuns la 12 ani!
Ar mai fi interesat de știut și cine sunt șefii din poliția județului Constanța și pentru ce motive le-au dat cadrelor detașate pe litoral ordinul cu valoare de tabu: ,,fără acțiuni pe alcool și droguri’’. Rămâne de văzut dacă beizadeaua familiei Pascu avea știință despre acest tabu atunci când, de față cu polițiștii, îi telefona unui prieteni și îi spunea că oamenii legii nu au ce să îi facă.
Răspunsurile la aceste întrebări fiind, fără doar și poate, tot atâtea argumente pentru lansarea unei analize aplicate privind canalele pe care vin și circulă în țara noastră drogurile livrate consumatorilor, în special celor tineri, ca și despre cine le distribuie, respectiv cine profită de pe urma acestui nenorocit flagel. Trebuind, de asemenea, să aflăm și cine sunt protectorii lor. Indiferent de funcție sau de grad!
Șerban CIONOFF