x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Foaie verde PDL, care-a fost şi nu mai e...

Foaie verde PDL, care-a fost şi nu mai e...

de Adrian Năstase    |    05 Iun 2012   •   12:54

Am stat cateva zile in colegiul meu din Prahova si, chiar daca acum nu candidez, am participat la multe “intamplari' electorale, langa multi candidati USL si, mai ales, langa foarte multi oameni. Dincolo de amanunte, mai mult sau mai putin tehnice (si pe care doritorii le pot afla de pe blogul meu), e foarte clar ca aerul momentului e plin de interes, de speranta dar si de destula reticenta. Suntem la capatul unei lungi perioade, in care autoritatile de tot felul au colaborat rau intre ele si asta a blocat proiecte si a amplificat dificultatile. Dincolo de criza economica mondiala, am avut de infruntat si criza administratiei, evident cauzata politic. Oamenii, chiar cei mai simpli, au simtit ca cineva isi bate joc de ei. Sau, daca vreti, ca nu-i baga nimeni in seama, pe fondul unor “jocuri' pe cat de penibile, pe atat de daunatoare. De aceea, ei sunt foarte atenti la ce se intampla. La ce se propune. La cat de serios pare un om care cere voturi.

Duminica, USL trebuie sa valideze schimbarea de guvern. Trebuie sa faca acest lucru prin vot, in plan teritorial. Si sa arate ca alianta politica intre PSD, PNL si PC se bazeaza pe un sistem legitimat in mod firesc. Actualul parlament nu mai e de multa vreme cu adevarat legitim, nu mai reprezinta cu adevarat alegatorii, dupa ce atatia alesi au “ales' altceva decat alegatorii si s-au plimbat vreme de patru ani, inclusiv prin partide formate chiar in Parlament. E momentul sa stim cum arata lucrurile cu adevarat. E nevoie ca realitatea sa fie fotografiata in timp real. Sa intelegem configuratia optiunilor compatriotilor nostri. Cate din ideile sau formatiunile lansate in ultimii ani chiar sunt validate de societate? Cate vor fi votate de oameni, cu adevarat?

Din punctul asta de vedere nu pot sa nu remarc manevra penibila cu care PDL si-a bagat in nisip capul portocaliu si ne arata astazi turul pantalonilor sai, vopsiti rapid in verde. Aceasta (sper) ultima sfidare a electoratului este unica in istoria noastra politica. E un exemplu perfect al strategiei de gasca iesita la furat. Cand au inceput sa iasa gospodarii cu pusca, gasca se sparge, hainele se intorc cu captuseala la vedere, se schimba actele, numerele masinii si toata lumea fluiera candid. “PDL? N-avem nicio legatura, noi suntem schimbarea!' Sunt oameni care nu au identitate, ci doar interese.

Asta e motivul pentru care afirmatiile ex-premierului MRU despre tradari, despre rigoarea ideologiilor si nevoia de unitate a dreptei mi se par inconsistente si sper sa nu pacaleasca pe nimeni. Mai ales ca el a fost seful unui guvern sustinut in parlament exclusiv prin tradare, traseism si concesii majore. Sunt lucruri care nu trebuie uitate pentru ca altfel, peste un an-doi, vor aparea pe micile ecrane omuleti verzi care ne vor spune iar ca e nevoie de rigoare, de seriozitate, de onoare, de o revolutie, de comisari…

×