x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Focuri bengale, de Doru Ţuţuluş

Focuri bengale, de Doru Ţuţuluş

de Dan Constantin    |    28 Mar 2009   •   00:00

Când venea circul în Călăraşi, oraşul copilăriei mele, eram atraşi spre marele spectacol de chemările clovnilor suiţi pe cai: "Veniţi la focurile bengale. Doar la circul Kludski le vedeţi!".



Şi ne duceam; rămâneam uimiţi, fascinaţi de flăcările albăstrui, verzi, mov care ieşeau şi intrau din gurile artiştilor. Am impresia de câteva zile că a venit iar circul Kludski cu focurile lui bengale. Nu mai sunt clovni care să ne atragă; alte vremuri, alţi saltimbanci. Doru Ţuţuluş (pentru prietenii civili) semnează regia unui nou spectacol - arestări de poliţişti fruntaşi şi miliardari cu avere din rigips şi beton. În emisiunea Danei Grecu am explicat chiar în ziua de vârf a scandalului "doi şi-un sfert" de ce totul este un joc cu focuri bengale. Adică fac spectacol, dau emoţii, dar nu ard. Cum ar fi, mănânci floricele, dar nu te saturi.

Ca să fie un caz serios, un dosar beton, procurorii şi ascultătorii trebuiau să găsească ceva temeinic pentru a lovi la vârful structurii informative a Ministerului de Interne. Toată punerea în scenă dovedeşte că operaţiunea nu seamănă deloc cu "mani puliti", ci este de fapt un joc murdar menit să compromită un serviciu de informaţii până la admiterea deciziei de desfiinţare a lui. Acest Cornel Şerban, uns şef la "doi şi-un sfert" în urmă cu două luni şi un sfert, dacă era putred de corupt, cum încearcă unii să-l prezinte, nu trebuia pus pe funcţie. Dacă a fost pus, ori avem servicii de cadre care trebuie desfiinţate, ori trebuie demişi cei care au aprobat-o.

Afacerea pute de la o poştă cu declanşarea unei acţiuni de compromitere a PSD, dovedit ca incapabil să lucreze cinstit alături de curatul PD-L, în slujba artizanului coaliţiei, Traian Băsescu. Actualul preşedinte, pe coadă de mandat, pune la cale a treia dinamitare a unui guvern. A reuşit cu Ciorbea, a încercat cu Tăriceanu şi vrea acum să spargă şi Guvernul Boc-Geoană. Mişcarea îi este proprie şi merge iar la cacealma. Dacă iese, bine, dacă nu, "preşedintele n-a stat la coadă la sediul firmei lui Popovici", adică nem tudom. Personajul nostru are marele talent să pună rahat pe ventilator şi apoi să reclame că toată lumea pute. Din această cameră fetidă nu scapă însă nici el, nici ai lui. Aşa aflăm că în terenul cu bubă din Băneasa îşi au adresele şi odraslele. Tot aşa, aflăm din sacul de amintiri al celor care put că în Casa Doina, aparţinând coruptului Puiu,
s-au pus la cale debarcarea lui Roman de la conducerea PD şi urcarea lui Băsescu în loc.

Şi vom tot afla altele şi altele din gura sau de sub condeiul celor care au avut neşansa să stea alături de cârmaci.

Revenim la vodevilul cu focuri bengale al dlui Ţuţuluş. În ce ţară din lume un şef de serviciu secret este umflat pe stradă, ca ultimul golan? Înţeleg dorinţa devoratoare a şefului CSAT de a realiza aşa-zisa "comunitate de informaţii". Angajaţii cu nituri în cap au înţeles ordinul şi execută probabil comasarea prin fuziune forţată a serviciilor. Cel de la Justiţie s-a dus - nu se ştie unde-i arhiva. Acum este pe ţeavă "doi 1/4". Urmează SIE, căci consulii care greşesc şi sunt daţi la devorat televiziunilor nu ţin de Externe.

Nu întâmplător sunt scoşi din borcanul cu formol foşti şefi de servicii care stau la B1 ca miliţianul din borcanul de la Universitate, pe vremea lui Stalin, să ghideze circulaţia.

La Vest sau la Est? Aceasta-i întrebarea.

×
Subiecte în articol: editorial