x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Germania, prietenul sincer al Republicii Moldova

Germania, prietenul sincer al Republicii Moldova

de Dan Tomozei    |    23 Aug 2012   •   10:40

Declarata drept istorica, vizita cancelarului german Angela Merkel in Republica Moldova poate fi comparata cu o vizita a unui miliardar cu ceva staif pe o insula din Caraibe sau Vanuatu. Imbracata parca ostentativ in rosu, Merkel a reusit sa trezeasca isteria presei de la Chisinau, mesajele de simpatie, laudative, filogermanismul putand fi egalate doar de asteptarile romanilor de la americanii de alta data. Pe arterele principale, pe unde asfaltul cauta sa dea aerul unei capitale cu pretentii europene, drapelele germane si europene au colorat, pentru cateva ore, aspiratiile imposibile ale unui popor care traieste intr-o coabitare cu irealitatea. Iar Merkel a reusit sa imprime moldovenilor sentimentul de speranta fara de care nimic si nimeni nu poate merge inainte.

Ajunsa la Chisinau in preajma zilei de 23 august, cand mai mult ca oricand moldovenii traiesc sentimentul de izolare si gustul amar al zecilor de ani de comunism rusesc, Angela Merkel a urmat un program sablon. Caci unde sa te plimbi prin Republica Moldova daca nu prin Piata Marii Adunari Nationale si la Cricova, locul unde, in bunatatea si naivitatea lor, moldovenii continua sa creada ca din labirintul cu pereti tapetati cu sticle de vin pot iesi la lumina unor relatii diplomatice serioase. Probabil se va afla, peste o vreme, daca in cala aeronavei oficiale germane au fost urcate cateva mii de sticle din pretiosul vin moldovenesc, asta nefacand decat sa confirme limitele locale.

Asteptam sa vad in mesajul public al cancelarului german o idee clara de sustinere economica a R. Moldova, o lamurire clara asupra pericolului transnistrean si un raspuns, fie el si voalat, la aspiratiile unioniste ale moldovenilor. Agenda oficiala nu a inclus doua dintre teme, pentru ca pe subiectul Transnistria "rabdarea' sa fie cuvantul de ordine. Este de inteles ca, de la cateva mii de kilometri distanta, problemele abuzurilor de pe Nistru nu au cum sa fie arzatoare, iar negocierile "5+2' au nevoie mai ales de acceptul Rusiei, nu neaparat al UE, SUA sau NATO. Fluturand mirajul european pe la nasul infestat de rusisme al elitei moldovene, Merkel a solicitat din nou rabdare, mesajele standard curgand valuri din discursul tern si previzibil. Perspectiva europeana reafirmata la Chisinau este echivalenta cu perspectiva NATO a R. Moldova, tara care abia in 2011 a renuntat la pasul de defilare sovietic, pentru a adopta, in mod firesc un model european. Cu alte cuvinte, totul este posibil, dar mai vedem.

Am sesizat emfaza cu care o serie de comentatori de la Chisinau au tratat "perspectiva europeana' reiterata de Merkel, atribuind acestui non-mesaj un caracter neplacut la adresa Rusiei. Obsesia si teama fata de Rusia, de inteles din perspectiva istorica, aberanta ca realitate obiectiva, devoaleaza lipsa de maturitate. Asta, cel putin daca tinem cont fie si numai de faptul ca multi dintre banii care intra in casele si economia moldoveneasca sunt produsi in Rusia, de cetatenii moldoveni cu pasaport rusesc. Niciodata Germania nu va renunta la relatiile de buna cooperare cu Rusia, cu atat mai putin pentru o tara aflata in bataia vanturilor.
Nu fara un dram de orgoliu, am urmarit cu atentie mesajul oficial transmis de premierul Vladimir Filat, unul extrem de inconsistent si inabil. Sa afirmi fara echivoc, de la cateva sute de kilometri de Bucuresti ca, "in procesul de integrare europeana, Republica Moldova are un prieten sincer si acest prieten este Germania', nu lasa locul altor prieteni sinceri. Fireste, Romania va fi catalogata drept "frate' sau "sora', motiv suficient pentru ca macar, din cand in cand, o aducere in realitate a mezinului sa fie necesara daca nu obligatorie. Dar, privind modul in care este administrata mica tara est-europeana, nici nu este de mirare ca premierul Vladimir Filat este tot mai controversat la nivel de politica interna si tot mai rusofon ca mesaj extern, subiectul UE fiind cam singurul vizibil pe agenda externa.

In conditiile in care Repubica Moldova a reusit, in putinii ani de administrare a guvernarii AIE, sa faca extrem de rapid si mari greseli in domeniu economic, copiind parca Romania ultimilor 22 de ani, vizita liderului german la Chisinau nu este nici macar o gura de oxigen. Altfel spus, cancelarul a venit si a lasat un mesaj intr-o sticla bine ascunsa printre cele de la Cricova. Acum, nu ramane Republicii Moldova nimic mai mult decat sa se puna pe muncit pentru a descoperi sticla si pentru a intelege mesajul, pentru ca nimic nu s-a schimbat dupa aceasta vizita, iar micul stat este tot cu ochii in Soare, astru care tot de la rasarit vine.

×