x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Gura lui Jiji adevăr grăieşte

Gura lui Jiji adevăr grăieşte

de Petru Calapodescu    |    27 Feb 2012   •   09:31
Gura lui Jiji adevăr grăieşte

In stilul lui frust, agreat de unii moderatori pentru ca ridica - sau cel putin ridica - ratingul, Gigi Becali a scapat de gura un porumbel pe care politicienii autentici, versati, cauta sa-l tina in voliera, nu cumva sa-i dea de gol. Adica, sa fie pusi in fata electoratului asa cum sunt. Nu ca niste dedicati natiei, niste iubitori de tarisoara pana la sacrificiul de sine, aste-s sabloane retorice, sunt bune de pacalit electoratul, ci ca niste insi care-si urmaresc, majoritatea, exclusiv interesul personal. Drept care jupanul Becali, traducand intr-o maniera proprie zicala ca politica e arta compromisului sau, ma rog, varianta ca politica-i o curva, a cazut fleasca, mai ceva ca Baconschi, sub farmecele Elenei Udrea si, atras de cantul sirenei din Modrogan, i-a facut o vizita, aruncandu-i-se in brate cu tot cu PNG-ul sau. Despre care nu stiu daca si l-a reatestat, depunand preelectoral cuvenitele 25.000 de semnaturi.

Ce-a cautat Gigi in balta din Modrogan? Acum, hai s-o lasam balta cu principiile sale de dreapta, lipite de sufletul lui ca marca de scrisoare, sau cu hatisurile doctrinare ale liberalismului sau genetic. Sa punem in paranteza chiar si nationalismul lui, pentru ca altfel e greu de priceput cum de si-ar alia PNG-ul cu un partid ca PDL, care-i mentinut la putere de extremistii din UDMR. Jmecher, dar sincer, Gigi a zis-o p-a dreapta: la nivel de Bucuresti a facut trampa cu Elena Udrea, ca sefa a organizatiei locale portocalii, penntru ca aceasta i-a promis ca PNG va avea asigurate si dupa alegerile din iunie tot 4 locuri in CGMB (unde oricum canta partitura PDL). Ba Gigi vede continuata colaborarea si in Miscarea Populara, ghiveciul patentat la OSIM de Ioana lui Basescu, sperand, desigur, ca astfel sa patrunda si in Parlament. Barem el, daca nu si alti curteni de-ai sai din Voluntari.

"Pe mine asta ma intereseaza, sa dau de mancare oamenilor mei", a zis cu o inocenta induiosatoare Becali. Care interes public? Care "misiune nobila? Care doctrina? Un post de consilier, daramite unul de parlanmentar - da! Ca de acolo ies bani, de acolo cotractele, de acolo fitele si privilegiile de inalti demnitari ai statului. Sa fim corecti cu (inca) europarlamentarul Becali si sa nu-i reprosam sinceritatea. Credeti ca presedintele unui fulg taranist - chiar, cati membri de partid o mai fi avand? - ca Aurelian Pavelescu moare de grija tarii? Nu, el saliveaza de pofta unui mandat personal. Credeti ca guresa Lavinia Sandru, si ea pe bara cam de multisor, nu viseaza si ea malai, ca vrabiuta? Credeti ca Liliana Minca, fosta Ghervasiuc, fosta Loto, a sarit dintr-o barca in alta manata de inalte comandamente morale?

Malaxorul in care PDL vrea sa se amestece cu UDMR, cu UNPR, cu Minoritatile, dar si cu ONG-urile lui Lazaroiu, cu vanatorii si pescarii sportivi, cu GDS sau cu sindicatul fotbalistilor, sub numele de Miscarea Populara, o stransura abracadabranta, nu e altceva decat o facatura prin care gasca Boc-Udrea-Baconschi-Oltean, sub "inaltul patronaj" al lui echidistantului politic prezident Traian Basescu, sa-si salveze pielea. Pentru ca apoi, daca manevra va tine, sa-si arunce peste bord "aliatii". A mai facut-o.

×