x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale HP arunca bomba in ograda Spny-Eriksson si Nokia

HP arunca bomba in ograda Spny-Eriksson si Nokia

30 Iul 2004   •   00:00

Utilizatorii l-au cerut vreo trei ani - si poate ca e mai bine mai tarziu decat niciodata. HP a aruncat pe piata un Ipaq cu telefonie mobila, camera si cam tot ce trebuie pentru a concura in zona premium a telefoanelor mobile (sau a PDA-urilor, depinde cum privesti problema).

E o veste importanta pentru Romania, unde PDA-urile bazate pe Windows (asa cum sunt Ipaq-urile) au fost, istoric vorbind, mai populare decat cele avand la baza platforma Palm. Multi utilizatori de business pe care ii stiu foloseau (inaintea lui P900 de la SonyEricsson) un Ipaq cu conexiune Bluetooth la un telefon mobil ca sistem de calatorie, inlocuitor de laptop. Noul H6315 (ei, da, HP si Nokia par a fi inclestate intr-o batalie pentru suprematia in numerotarea cu patru cifre...!) strange intr-o carcasa destul de grasuta un telefon mobil GSM, un PDA, o camera foto/film si conexiune wi-fi. Ultima varianta, Wi-fi, este o conexiune wireless Internet de mare viteza si maxima raritate la noi. In Bucuresti poate fi folosita in Hotelul Marriott, la BT Cafe si in Aeroportul Otopeni.

Cel mai mare avantaj al noului Ipaq pare a fi display-ul. Nici un alt telefon inteligent n-are asemenea islaz de ecran, unde sa pasca cateva mii de pixeli dintr-o data. Asta insa vine cu problema de baterie: trebuie sa fie mare si grea ca aparatul sa te tina de dimineata pana seara. In acelasi timp insa, asta poate rezolva cea mai mare problema a utilizarii de business - pentru cei care migreaza de pe platforme Palm sau Symbian: fisierele Word si Excel vor putea fi in sfarsit vazute in toata splendoarea si editate chiar cu aplicatia care le-a creat.

Dincolo de asta, trebuie sa recunosc ca mai ramasese putin de imbunatatit in materie de telefoane inteligente. Cea mai mare plangere (in special la sistemele Symbian, prezente in Nokia si SonyEricsson) era viteza destul de redusa de reactie. Nu stiu insa daca un sistem bazat pe Windows poate sa dea vreo lovitura mortala in aceasta directie - experienta de pana acum a aratat ca e nevoie de procesoare foarte rapide pentru a urni din loc sistemul de operare Pocket PC. In fine, noul Ipaq n-a sosit inca in Romania, asa ca nu ne putem pronunta. Ramane insa vizibila, de la mare distanta, tentatia ecranului urias, potrivit chiar si la prezentari mobile, care are destula rezolutie si memorie pentru a rula inclusiv un film comprimat fara mila si stocat pe cardul de memorie atasat. O vorba la final pentru cei care se gandesc sa-si uneasca PDA-ul si telefonul intr-un singur aparat: asteptati si ultimele vesti de la Nokia. Compania pregateste de ceva vreme o replica la P900 de la Sony Ericsson, promisa pentru sfarsitul acestui an. Am o banuiala ca Mos Craciun va trebui sa puna mana pe carte - aceea de specificatii tehnice...

×
Subiecte în articol: editorial