x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Încă un an furat de Băsescu

Încă un an furat de Băsescu

de Petru Calapodescu    |    25 Iun 2012   •   11:48

Nu pot decat sa salut declaratia lucida, de luni dimineata, a premierului Ponta. La intrebarile insistente ale unor reporteri, care trageau de el sa-l aduca in nisipurile miscatoare ale conflictului cu Traian Basescu, primul-ministru a raspuns scurt si, pentru cine are urechile infundate, a si repetat: Mai avem si altceva de facut in tara asta. Sa avem grija de locurile de munca, sa ne aplecam asupra urgentelor economice, sa reparam nedreptatile sociale flagrante, comise de fosta guvernare, sa asiguram stabilitatea tarii intr-o Europa convulsionata - astea trebuie sa ne preocupe.

In sfarsit, o declaratie pe care o asteptam inca de dupa instalare, o atitudine responsabila asupra necesitatii careia am insistat in mai multe comentarii si care scoate Cabinetul din harmalaia, din scandalul perpetuu in care Basescu se simte ca pestele in apa si pe care-l intretine de cand se stie, de cand ocupa functii publice.

E, de fapt, singurul lucru la care se pricepe de minune, ori pe care il face cu vadita si sadica placere. Si a reusit, de peste 20 de ani, intre care aproape opt ca presedinte, sa intretina in jurul lui si, in cercuri concentrice, in toata tara o continua dihonie, o atmosfera de suspiciune. Nu incercati sa-i gasiti vreo reusita economica, vreo grija aparte pentru soarta unei populatii amarate, nu veti gasi.

Veti descoperi doar politici economice esuate: de la spargerea CFR in societati duse apoi la faliment, la o aberanta optiune in zona infrastructurii (Romania n-are nevoie de autostrazi, iar turismul se poate face cu elicopterul) si la combaterea crizei exclusiv prin taieri de venituri si indatorarea externa bezmetica, de la instaurarea pricipiului clientelar in structurile de stat, la un suspect lobby in favoarea instrainarii pe nimic, de fapt - a praduirii, resurselor aurifere, cuprifere etc etc. Veti mai constata ca toata actiunea sa de politica interna a avut si are un singur tel: distrugerea, nu invingerea democratica, a competitorilor politici si mentinerea sa si a camarilei sale la putere, la robinetul cu lapte si miere al tarii.

Despre prestatia in domeniul extern, mai bine sa nu vorbim. Nu l-a interesat decat sa se infiga mot in pozele de grup alaturi de lideri europeni (intre care s-a trezit ca urmare a eforturilor presedintilor si premierilor dinaintea regimului sau) care nu-l baga in seama, dand din coate sa-si faca loc in rindul intii. Cand a fost vorba de interesul national si de prestigiul tarii, cum a fost de curand cazul cu magariile presedintelui Parlamentului ungar, Kover Laszlo -. apropo, personajul a fost declarat indezirabil de catre statul Israel tocmai ca urmare a pozitiei lui fata de cronicarul si bardul horthyst Nyiro Joszef...-, Traian Basescu a bagat capul in nisip, ca strutul, ca nu cumva sa se supere bunul sau amic si agent electoral din 2009, premierul ungar Orban Viktor. Acesta este presedintele care se considera, cu sub 10% credibilitate, drept unicul reprezentant constitutional al Romaniei.

Acesta este politicianul care, tinand cu dintii de un fotoliu si de un palat pe care a demonstrat ca nu le-a meritat, lanseaza iarasi diversiune dupa diversiune, lasandu-si haita de potai sa traga ca hienele pana si de un adversar aflat in spital. Ce scelerati pot spune, dincolo de bantuielile Monicai Macovei, "Sa mai incerce o data, poate reuseste sa se sinucida!"?! Cumva o formatiune clocita tot pe la Cotroceni si avand pretentia de a ne oferi o "noua republica"? Care "noua republica?" A cinicilor? A frustratilor si complexatilor? A tutarilor si ciracilor lui Basescu, cel care a izbutit, iata, sa bulverseze inca un an din viata si asa chinuita a tarii? Daca va exista vreodata un ghid pentru alegatori, lui Traian Basescu ar trebui sa i se rezerve cel mai important capitiol: "Asa nu, daca nu vreti sa va blestemati zilele ca v-ati lasat pacaliti!".

×