x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Internationalizarea Monicai Macovei

Internationalizarea Monicai Macovei

de Ion Cristoiu    |    20 Feb 2007   •   00:00
Internationalizarea Monicai Macovei

Monica Macovei a dat fuga si peste hotarele patriei. Urmare a smiorcaielilor sale, ne-am trezit in ultimul timp cu declaratii iresponsabile in genul celei date de Comisarul european Fratini sau de nemtoaica Susanne Kastner. Ultima, ambitionand sa ia locul europarlamentarei de trista amintire Emma Nicholson, ameninta nici mai mult nici mai putin decat cu activarea clauzei de salvgardare pentru Romania daca Monica Macovei e demisa. Numita Susanne Kastner e vicepresedinta a Bundestagului.

Plenul Senatului a votat cu o majoritate zdrobitoare o Motiune simpla impotriva Monicai Macovei. Chiar daca Regulamentul Senatului e ambiguu la acest capitol, Constitutia e clara: Motiunea simpla, chiar daca votata de Senat, nu duce automat la demisia unui ministru. Din acest punct de vedere Biroul Senatului a comis o greseala, admitand punerea in dezbatere a unei Motiuni care cere demiterea Monicai Macovei. Spiritul si litera Constitutiei lasa la dispozitia premierului Calin Popescu Tariceanu daca sa-i ceara sau nu demisia Monicai Macovei. Premierul s-a trezit intr-o situatie destul de complicata. Daca-i solicita Monicai Macovei demisia, risca sa provoace o criza fatala in coalitia la guvernare, dat fiind ca ministrul Justitiei e sprijinit de PD pana-n panzele albe. Daca nu-i solicita ministrului demisia, Opozitia ameninta cu o Motiune de Cenzura. Pentru a iesi din incurcatura, premierul a ales o cale aparte.

Profitand de faptul ca PNL a depus o cerere la Curtea Constitutionala, pentru a vedea constitutionalitatea articolului 157, alin 2 din Regulamentul Senatului, domnia sa a amanat decizia pana la raspunsul Curtii Constitutionale. Nu se stie care va fi decizia Curtii Constitutionale. Teoretic, ar trebui ca articolul 157, paragraful 2 din Regulamentul Senatului sa fie declarat anticonstitutional. Sau, mult mai corect, ca solicitarea de demitere din Motiunea simpla adoptata sa fie declarata anticonstitutionala. Ar fi normal ca toata lumea sa astepte decizia Curtii Constitutionale. Asa ar trebui sa se intample intr-o tara normala.

Romania nu e insa o tara normala. E o tara latina cu multe ramasite fanariote, balcanice si comuniste. In consecinta, Monica Macovei, in loc sa-si ia un ragaz si sa se intrebe unde a gresit si ce-ar trebui sa faca pentru a-si imbunatati relatia cu Parlamentul, cu premierul si cu Justitia, a trecut la un contraatac in stil Traian Basescu. Prin Comunicate cu ghiotura emise de Ministerul Justitiei, prin declaratii si interviuri, domnia sa se infatiseaza drept victima unei coalitii reactionare. Ceva in genul in care bolsevicele se infatisau drept victimele complotului anglo-american. Dar nu numai atat. Monica Macovei a dat fuga la amicii si amicele sale din asa-zisa societate civila. Mai multe ONG-uri, care si-au pierdut aceasta calitate prin implicarea in campania electorala de partea Aliantei D.A., au dat publicitatii un Comunicat in care Monica Macovei e infatisata ca Sfanta Paraschiva a natiunii noastre. Sanctificarea Monicai Macovei are aceleasi rezultate ca si sanctificarea lui Traian Basescu. La electoratul lucid, care nu alcatuieste nici nucleul dur al electoratului pro Traian Basescu, nici nucleul dur al electoratului anti-Traian Basescu, astfel de ode nu sunt in masura sa convinga. Sunt la fel de penibile ca si infatisarea Monicai Macovei drept o intruchipare a Raului. Istoria nu s-a oprit aici.

Monica Macovei a dat fuga si peste hotarele patriei. Urmare a smiorcaielilor sale, ne-am trezit in ultimul timp cu declaratii iresponsabile in genul celei date de Comisarul european Fratini sau de nemtoaica Susanne Kastner. Ultima, ambitionand sa ia locul europarlamentarei de trista amintire Emma Nicholson, ameninta nici mai mult nici mai putin decat cu activarea clauzei de salvgardare pentru Romania daca Monica Macovei e demisa. Numita Susanne Kastner e vicepresedinta a Bundestagului.

In declaratia sa deliranta, amica Monicai Macovei nu-si pune insa o intrebare simpla:

Ce-ar fi daca o decizie a Bundestagului ar aduce cu sine o declaratie a unui vicepresedinte al Parlamentului Romaniei prin care Germania e amenintata cu sanctionarea de catre Uniunea Europeana? Ar raspunde ca e treaba unui Parlament national sa ia o decizie.

Efortul Monicai Macovei de a se transforma intr-un fel de Kosovo al Romaniei dovedeste inca o data ca distinsei ii lipseste un minimum de lucidate. Daca l-ar avea, ar trebui sa se gandeasca la urmatorul lucru. Sa admitem ca sub presiunea amicilor si amicelor pe care i-a pus in miscare domnia sa ramane in fruntea Justitiei. Daca va adopta in continuare ipostaza de om de neinlocuit, si, mai ales, de garantie a indepedentei si suveranitatii patriei, Parlamentul va continua batalia impotriva ei.

Boicotata de Parlament, lucrata de premier, Monica Macovei nu va mai putea face nimic in fruntea ministerului Justitiei. Si s-ar putea ca, la un moment dat, sa plece din guvern cu o imagine mult mai proasta decat cea de pana acum. Daca ar demisiona acum, ar ramane cu un anume capital de simpatie. Numai ca Monica Macovei nu cunoaste cuvantul demisie. Ca toti politrucii postdecembristi.

×
Subiecte în articol: editorial macovei monica