
Situaţia sa de acum e asemănătoare cu cea a unui redutabil candidat la preşedinţie. În consecinţă, pe lîngă efortul de a avea o prestaţie mediatică excepţională, Theodor Stolojan va fi supus unor teste extrem de dificile

Ca premier în exerciţiu, dar şi ca adversar al lui Traian Băsescu, liderul PNL a fost ţinta a numeroase dezvăluiri în presa cotrocenistă. Ce s-ar mai putea spune nou despre Călin Popescu Tăriceanu? Că e omul lui Dinu Patriciu? S-a mai spus. Că e bogat? S-a mai spus. Că l-a trădat pe Traian Băsescu? S-a mai spus.
Acest adevăr e valabil şi pentru Mircea Geoană.
Atît în campania pentru locale, cît şi după ce a ajuns preşedinte, Mircea Geoană a fost atacat cu înverşunare de presă, adversare de moarte a PSD.
Nici în cazul domniei sale dezvăluirile la care vor apela duşmanii în campanie nu vor avea impact asupra electoratului.
Theodor Stolojan are însă o situaţie aparte. Domnia sa a fost un răzgîiat al presei. În campania pentru prezidenţialele din 2000 şi din 2004, domnia sa a fost ocolit de atacuri violente. În campania din 2000, pentru că nu prea conta. În cea din 2004, pentru că se bucura de ipostaza unui adversar al PSD-ului aflat la putere. După 2004, Theodor Stolojan a trecut într-un plan secund. Chiar în momentul cînd s-a rupt de PNL, foştii săi colegi n-au îndrăznit să-l atace devastator, din simplul motiv că n-au vrut să facă din el o victimă.
Acum însă Theodor Stolojan a devenit unul dintre cele trei locomotive ale partidelor în competiţia pentru parlamentare.
Situaţia sa de acum e asemănătoare cu cea a unui redutabil candidat la preşedinţie.
În consecinţă, pe lîngă efortul de a avea o prestaţie mediatică excepţională, Theodor Stolojan va fi supus unor teste extrem de dificile.
Iată cîteva:
1 Vulnerabilitatea la dezvăluiri incomode. Aşa cum arătam, spre deosebire de Călin Popescu Tăriceanu şi Mircea Geoană, domnia sa e virgin la astfel de dezvăluiri. Deşi vechi, unele vor avea impactul unor dezvăluiri noi. Altele vor fi, incontestabil, noutăţi absolute.
2 Vulnerabilitatea la reiterarea unor lucruri deja ştiute, dar care nu prea au fost luate în seamă pînă acum, deoarece n-au devenit subiecte de campanie concentrată.
Crin Antonescu a schiţat cîteva dintre aceste lucruri: de la postura sa de premier al lui Ion Iliescu, în 1991, pînă la cea de funcţionar în regimul Ceauşescu.
3 Vulnerabilitatea sa nervoasă din faţa unei campanii ce se anunţă deja sălbatică.
În 2004, înlocuirea sa cu Traian Băsescu a fost nu numai rezultatul unei şmecherii electorale, dar şi al clacării sale nervoase. Puţină lume îşi mai aminteşte însă episodul confruntării finale la TVR a candidaţilor la prezidenţialele din 2000. Provocat de Corneliu Vadim Tudor, Theodor Stolojan şi-a pierdut cumpătul, manifestîndu-se isteric în celebra scenă cu glonţul. A fost – pot depune garanţie – un moment în care Theodor Stolojan a pierdut voturi însemnate.
PD-L s-a grăbit să anunţe candidatura lui Theodor Stolojan la postul de premier.
Aruncîndu-l astfel pe un ring de box înfricoşător.
Strategii de campanie ai PD-L ar fi trebuit însă să purceadă la cîteva măsuri absolut obligatorii înainte de manifestarea de la Sala Palatului.
1 Să verifice dacă Theodor Stolojan rezistă nervos la o confruntare mediatică anunţată deja fără scrupule.
2 Să-l sfătuiască pe Theodor Stolojan să-şi clarifice deja unele momente ale trecutului rămase şi azi enigmatice: situaţia sa din regimul Ceauşescu, acceptarea de a fi premier în 1991, prezenţa sa în echipa electorală a lui Ion Iliescu în 1996, afacerile desfăşurate după 1990; activitatea sa la Tofan Grup; celebra scenă a plînsului lui Traian Băsescu.
Din cîte se vede, PD-L n-a făcut-o.
Dacă nu cumva Theodor Stolojan e un candidat fantoşă, ce va fi schimbat la un moment dat, partidul lui Traian Băsescu şi-a asumat riscul de a lansa în plină bătălie pe viaţă şi pe moarte un luptător vulnerabil.
Citește pe Antena3.ro
