x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La așa deschidere de an școlar, așa cafteală de maidan!

La așa deschidere de an școlar, așa cafteală de maidan!

de Serban Cionoff    |    13 Sep 2020   •   18:03
La așa deschidere de an școlar, așa cafteală de maidan!

Teoretic, mâine ar urma să se deschidă noul an școlar 2020-2021. Teoretic, fiindcă, până la această oră, nu avem un anunț oficial despre modul în care se va desfășura procesul de învățământ, adică dacă vom avea învățământ on line sau cu prezență fizică? Până atunci, iată că, de la Târgu Jiu ne vin, pe  canale de presă și de socializare, imagini despre modul în care patru fetișcane de 12, 13 și 14 ani, au bătut o altă fetiță cam de aceeași vârstă. Cafteală de maidan în toată regula,  pe care a filmat-o, pas cu pas,  un flăcăiandru, care, nu doar că s-a mulțumit să o înregistreze, dar a fost și un înflăcărat suporter care le-a aplaudat și le-a încurajat pe agresoare.

 Foarte adevărat, după ce imaginile au început să circule pe media alternativă, fiind preluate și comentate de mai multe canale de presă, lucrătorii din Poliția Târgu Jiu au intervenit prompt. Așa că părinții bătăușelor s-au ales cu amenzi de câte 500 lei pe cap de familie. În ceea ce o privește pe cea care, după toate dovezile, a fost cea care a pus la cale și a comandat agresarea fizică a victimei, aici încă se mai așteaptă o decizie, mulți dând ca probabil arestul la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile sau mai mult.

 Și, cu asta, basta! Ba, să nu greșesc, tatăl uneia dintre agresoare a luat atitudine publică denunțând cum că în cazul în care legea își va spune cuvântul asta ar echivala cu niște presiuni psihologice asupra copiliței sale. Gest pe care încerc să îl înțeleg până la un punct, deși, sincer să fiu, aș fi dorit să cunoaștem, în primul rând, opinia avizată a mamei celei care a comandat desantul. Asta cu atât mai mult cu cât domnia sa lucrează fix la Protecția Copilului și,deci, poate să ne spună, la obiect, cum se numește fapta comisă, precum și ce sancțiuni pot să primească atât belicoasa-i fetiță, cât tovarășele sale de luptă. Cât privește opinia Inspectoratului Școlar Județean asupra acestui nu chiar atipic eveniment bag seama că, și de aceasta dată, operează cu brio strategia lui tăcerea e de aur. Am scris că este vorba despre un eveniment ,,nu chiar atipic’’ întrucât , de-a lungul anilor, și aici, în județul Gorj, s-au mai petrecut asemenea isprăvi. În fine, dar nu și în ultimul rând, suntem în situația de a costata că nici conducerea școlii unde sunt eleve agresoarele plus victima lor nu s-a simțit datoare să exprime, în mod public, un punct de vedere. Ceea ce nu trebuie să ne mire, atâta vreme cât numele respectivei unități de învățământ nu a fost făcut cunoscut, bag seama pe motiv de protecție a datelor personale!

 În aceste împrejurări, este și de înțeles de ce cameramanul și suporterul caftingului a postat, dacă am înțeles eu bine, pe pagina sa de Facebook, un mesaj care sună așa:,,Pistol de pisto! Să moară mama!Mă duc la școală și vă împușc pe toți!’’ După care, tot pe pagina sa de socializare, a revenit cerându-și mieros scuze. V-ați fi așteptat cumva ca despre aceste mesaje să aflați de la vreo instituție a statului de drept care cercetează aceste absolut revoltătoare fapte? Să fim serioși! Mesajele au fost descoperite și comunicate public de către inimoasa jurnalistă Andreea Sava, pe care mă consider dator să o felicit pentru demersul său. Demers care se sincronizează cu inițiativa lui Mircea Badea de a determina justiția să își spună cuvântul atât în ceea ce le privește pe agresoarea, cât și pe părinții săi care, zice-se că le-au educat. M-aș bucura,însă, ca Mircea Badea să își continue bătălia pentru aflarea adevărului  și doresc să îl asigur, atât pe el cât și pe colega sa, Andreea Sava, de deplina mea solidaritate și de necondiționata mea susținere. 

 Trăgând linie și adunând, suntem, cred, îndreptățiți să cerem ca, neîntârziat, Ministerul Învățământului să declanșeze o anchetă și să elucideze atât circumstanțele care au favorizat apariția și persistența acestui nenorocit climat de violență și de sălbăticie, cât și răspunderile individuale și colective ce revin celor direct implicați în procesul de educație din școala (sau școlile) de unde provin bătăușele și suporterul lor. Că Ministerul Învățământului va realiza această anchetă on line sau prin prezență fizică, la fața locului asta contează mai puțin. Important este să avem, cât mai curând, rezultatele și finalizarea concretă fiindcă, și așa, pasivitatea de care ministerul de resort a  dat dovadă până acum, nu mai poate fi acceptată, fie chiar și sub motiv/pretext de Covid 19.

 Eram gata să pun punct acestor notații, când mi-am adus aminte că domnul președinte Klaus Iohannis, garantul suprem al respectării Constituției și al supremației legii și legalității, este, el însuși, profesor.  Motiv pentru care era de așteptat ca, până acum, domnia sa să fi cerut autorităților statului să declanșeze o anchetă și să îi prezinte, neîntârziat, concluziile. Eram gata, dar mi-am luat vorba înapoi, nu de alta dar dacă se va constata că nici în familia bătăușelor și nici în cea a băiatului care a filmat cafteala nu s-ar găsi membrii (sau măcar simpatizanți) ai PSD-ului, atunci la ce bună ar mai fi ancheta?

  Așa că… ghinion!

                                                                                

×