x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale La Dinamo, milităria a fost dată jos din pod

La Dinamo, milităria a fost dată jos din pod

de Dan Dumitrescu    |    15 Ian 2010   •   00:00

Şefii dinamovişti îşi încordează muşchii. S-au hotărât ei să dea milităria jos din pod, să introducă la echipă reguli drastice, de batalion disciplinar. Gata cu dezmăţul! Viciul va fi extirpat de la echipă fără anestezie. Zurbagiii şi necuminţii obişnuiţi cu preaplinul dedulciurilor lumeşti trebuie să-şi mai pună pofta-n cui. Fiindcă orice pas greşit, orice derapaj comportamental vor fi aspru pedepsite. Vor atrage exilul la echipa a doua a clubului. Cel puţin aceasta este promisiunea răstită a diriginţilor dinamovişti. Şi promisa dictatură a intransigenţei sună bine dacă avem în vedere faptul că şmecheria ieftină şi derbedeismul de proastă calitate deveniseră diplome de merit pentru mulţi dintre fotbaliştii din Ştefan cel Mare. Sună bine dacă avem în vedere faptul că ratarea obiectivelor sportive pe care Dinamo şi le-a propus a fost cauzată tocmai de mucegaiul disciplinar care a alterat atmosfera de la echipă. Mă tem însă că discursurile ritoase nu se vor întrema nicicând în faptă concretă. Fiindcă viciul nu a ridat adânc doar comportamentul fotbaliştilor de la Dinamo. Nu a sabotat doar performanţa sportivă. Viciul a fost cultivat la echipă de chiar conducătorii clubului.

Lista fotbaliştilor dinamovişti ameninţaţi cu retrogradarea la echipa satelit în cazul în care vor uita de ce sunt plătiţi este una de toată fala. Îi cuprinde pe Dolha, Cristian Munteanu, Pulhac, Lucian Goian, Daminuţă, Moţi, Adrian Cristea, Torje, N'Doye şi Zicu. Bănuiala conform căreia lotul vizaţilor ar fi fost completat pe baza unor antecedente notorii funcţionează în mare proporţie. Apar însă în pomelnicul de gardă şi nume nepropuse de folclorul nopţilor albe şi nici de alte cronici ale ieşirilor în decor. Am putea crede că doar lipsa noastră de informaţie sau abilitatea inculpaţilor de a-şi lucra în discreţie totală desfrâul ne aduce în postura de a fi surprinşi.

Dar nu suntem atât de creduli. Este clar că notele la purtare nu au constituit singurul criteriu care a stat la baza alegerii. Daminuţă, fotbalist care nu are încă un statut cert la Dinamo, se pare că nu este dorit la echipă de toată lumea. Includerea sa pe listă sună mai degrabă a refuz al împrumutului decât a avertisment disciplinar. Alt fotbalist care n-are vână de petrecăreţ este Ianis Zicu. Dar Zicu are contract mare şi chiar pretenţia de a-şi încasa drepturile. Fapt deranjant în condiţii de indisciplină financiară. Zic indisciplină şi nu haiducie, fiindcă haiducia mai dă şi farmec vieţii.

Promisa instaurare a disciplinei la Dinamo nu este sabotată doar de fleacul de subiectivism care a influenţat alcătuirea listei păcatului. Am mare încredere(!) în capacitatea conflictuală a conducătorilor dinamovişti. Borcea a venit la muncă după o reconfortantă vacanţă petrecută în compania lui Neţoiu.

Oamenii au mai glumit, s-au mai împrietenit, au mai pus-o de vreo înţelegere. Şi nu se ştie dacă plănuirile lor se potrivesc cu plănuirile rămaşilor pe-acasă. Iar de va fi ca taberele să nu cadă la pace, de suferit va avea tot echipa. Fotbaliştii vor avea din nou libertatea de a hălădui câtă vreme părinţii clubului se vor afla în divorţ. Şi mai e ceva. Un amănunt care nu este deloc lipsit de importanţă. Nu poţi cere mare lucru jucătorilor câtă vreme le eşti dator. Pe deasupra, ei mai ştiu că tu, conducătorul care le cere, eşti şi mincinos atunci când declari public că nu ai nici un fel de datorii faţă de echipă.

×
Subiecte în articol: editorial