x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale LĂTURI PORTOCALII

LĂTURI PORTOCALII

de Petru Calapodescu    |    14 Feb 2012   •   10:46
LĂTURI PORTOCALII

Ametiti de putere sau, mai curand, terorizati de gandul ca le fuge pamantul de sub picioare, aceste personaje care-si imagineaza ca tara le-a fost data in stapanire, iar nu spre administrare si ca locuitorii le sunt niste sclavi bicisnici, iar nu angajatorii carei platesc generos, ca sa-si indeplineasca responsabil si decent indatoririle, au luat-o rau de tot pe aratura. Au ajuns sa nu mai respecte cel putin mortii, scuipand pana si pe sicrie. Mircea Toader, liderul si papusarul grupului PDL din Camera Deputatilor, cel care-si dreseaza cu degetul turma cum sa voteze, a dat si el o proba de cinism si de nesimtire incredibila. Nestiind barem cati oameni au pierit in ger sau blocati de troiene ("80 sau 64", dups el totuna e, ce conteaza niste vieti!), ipochimenul a varsat un lighean de laturi peste victime.

Doar un om a murit inghetat in masina, ceilalti, zice el, erau beti manga si au adormit pe strada.

Nu cred ca un om cu mintea-ntreaga, un om care are proprietatea termenilor putea debita o asemenea enormitate. O fi fost beat si preotul care a murit incercand sa-si salveze animalele din grajdul acoperit de nameti? Or fi fost trotilati si bolnavii care au sucombat in casele devenite cavou? Or fi fost burete imbibat cu tuica si batranii neinstare sa iasa din casele ingropate in zapada? Or fi vinovate si octogenarele care nu pot merge nici trei pasi, daramite sa faca partie si sa-si salveze viata?

Daca Mircea Toader ar fi fost doar un accident, un cinic, un zabauc printre politicienii Puterii, nici n-ar fi trebuit bagat in seama. Dar nu. Gogomania lui nu e decat una dintr-un prea lung sir. Grosolania lui nu e decat o mostra a unei conceptiin - n-a fost departe de a o prelua fara filtru chiar si noul premier - potrivit careia cetatenii acestei tari sunt o masa de incapabili, de betivi si de puturosi, fata de care statul nu are nici o raspundere.

Diapazonul acestei conceptii de guvernare este cel care, primul, a lansat-o acum vreo doi ani, chiar presedintele Basescu, acela care-i promotorul distrugerii statului social, al derobarii guvernantilor de orice raspundere pentru soarta cetatenilor. Fireste, l-a urmat, papagal prin vocatie, Boc, l-au urmat si alti demnitari. Ce altceva au facut Lazaroiu, Baconschi, Voinescu si atatia altii, care n-au pregetat sa reverse potop de injurii si insulte asupra protestatarilor din Piata Universitatii? Toata aceasta porcarie nu face, insa, decat sa demonstreze neputinta unei guvernari, tot mai agresive, mai nocive si a carei schimbare grabnica, prin alegeri anticipate, o revendica populatia.

×