x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Liga şi CCA torpilează meciul Dinamo – Steaua

Liga şi CCA torpilează meciul Dinamo – Steaua

de Dan Dumitrescu    |    15 Oct 2010   •   00:00

Meciul Dinamo - Steaua părea sortit să monopolizeze în termeni absoluţi atenţia poporului fotbalistic din România. Pronosticurile mij­lo­cului de octombrie nu au fost de­parte de adevăr. Dar nici pe atât de îm­plinite în reuşita lor încât să distru­gă concurenţa. Scandalurile gene­rate de împleticirile naţionalei prin preliminariile europene se menţin şi ele la o cotă destul de ridicată în piaţa interesului public. Şi nu e de mirare de vreme ce caratele şucărului de la naţională sunt girate de nume grele ale  fotbalului nostru, dar şi de nume la fel de grele ale neamului prost. Iar sosul în care înoată cele două evenimente este preparat după aceeaşi re­ţetă a mizeriei, este dres de aceiaşi bu­cătari slinoşi care au parazitat la greu fotbalul.

Rivalităţile de anticar dintre Di­na­mo şi Steaua aveau şansa de a aduce în prezent o dispută fotbalistică capabilă să mai scoată cumva la lumină amprenta de mediocritate a campionatului. Îmbulzeala din jurul caselor de bilete de la stadionul Dinamo pă­rea şi ea la fel de promiţătoare. Fi­ind­că doar în memorie mai regăseam imaginile unor tribune care acompaniau frumos întâmplările fotbalistice. Mă tem însă că ne-am făcut iluzii deşarte.
Mă tem că fotbalul, fotbalul acela al definiţiei de bun-simţ, este împins în periferiile planului secund de performerii golăniei maxime. De putreziţi ai viciului pentru care drumul spre reuşită, de orice fel ar fi ea, nu trece decât prin mânării şi ferea­lă penală. Şi mă mai tem de ceva. Mă tem că într-o atmosferă încinsă până la risc de cioflingarii fotbalului pot s-o ia razna şi trăirile supor­te­ri­ceşti din tribune.

O mostră de acţiune inconştientă care poate încinge periculos spiritele la meciul Dinamo - Steaua au ofe­rit-o provocatorii de la LPF. Liga, prin comisia de disciplină din subordine, a furnizat, în ambalajul unei decizii absolut tembele, trotilul unui posibil conflict cu urmări imprevi­zibile. Respectiva comisie i-a dat drept de joc dinamovistului Andrei Cristea după ce acesta fusese eliminat în me­ciul cu Oţelul. Hotărâre fără pre­ce­dent şi fără nici un suport re­gulamentar.

Hotărâre care, în astfel de con­di­ţii, reclamă doar aranjamente de culise. Pentru fotbalist mă bucur. La fel cum m-aş fi bucurat dacă Dinamo şi Steaua, pentru un meci cât mai frumos, ar fi fost capabile să aducă pe te­renul de joc cei mai buni jucători de care dispun, cei mai buni şi în cea mai bună formă. Dar nu pot accepta jegoasele aranjamente de culise din bătătura fostului miliţian Dumitru Dragomir.

Altă decizie riscantă aparţine CCA. Vasile Avram nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să-şi tri­mită progenitura la meciul Dinamo - Steaua. Marius Avram a dovedit în repetate rânduri că nu are statura profesionistului capabil să îşi asume astfel de responsabilităţi. Am convingerea că nici de această dată el nu va reuşi să se situeze la nivelul meciului. Mai ales dacă va fi, aşa cum se presupune, un meci cu probleme.

Deciziile despre care am vorbit sunt generate de funcţionarii păguboşi ai fotbalului. De reţetarii slinoşi ai sosului mizer în care înoată fotbalul nostru. De personaje ale planului secund care-şi iau tupeul şi mojicia la purtare în polemicile ge­nerate de rezultatele falimentare ale naţionalei. De târtanii care-şi forţează detenta în replicile scremute prin care vor să-l contreze pe Hagi. Dar despre scandalul care concurează derby-ul Dinamo - Steaua vom vorbi altădată. Deocamdată ne rezumăm la gândul bun transmis adevăraţilor meseriaşi de la Dinamo şi Steaua. Ei sunt singurii care por ridica meciul deasupra mizeriei.

×
Subiecte în articol: editorial