x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Marea Neagră" din capul lui Băsescu

"Marea Neagră" din capul lui Băsescu

de Valentin Stan    |    30 Noi 2008   •   00:00

Aceste mizerii "potrivite", asezonate cu minciună, invectivă şi atac la persoană şi familie, aveau să devină marele pavoaz al marinarului prezident.





Nimeni nu i-a scos-o până acum din cap! Nici nu cred că e posibil, aşa mare,
neagră şi plină cu apă, cum e! Băsescu are impresia că a dat României Marea ei preocupare: "Marea Neagră"! Evident, se laudă cu asta! "Naufragiat" în rada portului Realitatea TV, unde îl aştepta briza uşoară a "fluieraşului" prezidenţial Ta­tulici, secondat de "cuierul" cu întrebări de serviciu potrivite, Hurezeanu, bravul matroz prezidenţial şi-a dat "Marea" pe faţă, încă o dată. A arătat românilor, conform Monitoring Media, din 24 noiembrie 2008, cum a impus în conştiinţă NATO şi a UE, Marea cea Neagră! "(…) Spaţiul Mării Negre şi foarte mulţi colegi de-ai dumneavoastră spuneau: «ia uite, ce prioritate şi-a găsit şi Băsescu, dacă a fost comandant de vas, crede că asta e şi prioritatea altora». Iată, a devenit Marea Neagră o prioritate pentru Uniunea Europeană, pentru că este plexul moale, cu riscuri majore. în Balcanii de Vest s-a mai liniştit şi acum Marea Neagră este zona de maximă vulnerabilitate şi a Uniunii Europene şi a NATO"!

Tot căutând "plexul moale" al Mării Negre, Băsescu s-a gândit, nu rareori, să-i umble puţin prin "plex" opozantului său politic Mircea Geoană. De care zicea, la 30 septembrie 2005, pe TVR 1: "Mircea Geoană, prin educaţie şi prin comportament, ca ministru de externe, a fost un om care n-a făcut nici un pas pentru apărarea intereselor României în Marea Neagră. Deci, este explicabil, a rămas cu teama familiei…!" Aceste mizerii "potrivite", asezonate cu min­ciună, invectivă şi atac la persoană şi familie, aşa cum ne-a obişnuit demnitarul în barca din faţă a ţării, aveau să devină marele pavoaz al marinarului prezident. Le-am putut contempla în exces folosite şi în cazul Sorin Oprescu, la alegerile locale din acest an. L-am criticat şi eu, la vremea lui, pe Geoană, pentru unele neajunsuri inerente muncii diplomatice sau politice, când era la putere, dar niciodată pentru că a neglijat interesele ţării sau pentru că ar fi un prost diplomat. Dar, toate au o limită. Hai, s-o vedem!

Băsescu făcea abjecta declaraţie despre Geoană după Consiliul Nord Atlantic, la nivel de şefi de stat şi guvern, din 22 februarie 2005. Atunci, dacă e să ne luăm după Băsescu, ar fi trebuit să se vadă diferenţa între epoca Iliescu-Năstase-Geoană şi epoca Băsescu-Tăriceanu-Ungureanu, în materie de ctitorire a Mării Negre în conştiinţa Europei. ştiţi ce a obţinut Băsescu în Declaraţia finală? Doar referiri succinte la "Dialogul Mediteranean" şi "Iniţiativa de Cooperare de la Istanbul"! Numele "Marea Neagră" nici nu există în Declaraţia finală a primei reuniuni NATO, la care participă "copilul teribil" al Mării Negre! Dar, ce-i cu Iniţiativa de Cooperare de la Istanbul?

La 28 iunie 2004 a avut loc la Istanbul Consiliul Nord Atlantic, la nivel de şefi de stat şi guvern, la care au participat şi preşedintele de atunci, Iliescu, premierul Năstase şi ministrul de Externe Geoană. Comunicatul final preciza: "Am hotărât, de asemenea, să oferim cooperare regiunii Orientului Mijlociu Larg, prin lansarea «Iniţiativei de Cooperare de la Istanbul»"! Aşadar, Geoană era implicat aici! Dar Marea Neagră? Păi, un întreg paragraf, 41, din Comunicatul final, era consacrat Mării Negre, cu apelativ inclus: "Recunoaştem importanţa regiunii Mării Negre pentru securitatea Euro-Atlantică. Ţările riverane, Aliaţii şi partenerii lucrează împreună pentru a contribui la consolidarea, pe mai departe, a securităţii şi stabilităţii în zonă. Alianţa noastră este pregătită să exploreze modalităţi pentru a spori aceste eforturi construind pe formele deja existente de cooperare regională"!

Aşadar, Geoană s-a ocupat de Marea Neagră! Tot eşafodajul preocupării NATO la Marea Neagră s-a construit înainte de 2005, cu aportul lui Geoană, ăla cu "teama familiei"! Aha!

Dragii mei, după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, nu vom şti exact cine va câştiga prezidenţialele din 2009. Dar vom şti exact cine nu va fi preşedinte după acele prezidenţiale. Căci, e prea multă "Mare Neagră"!

×