x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mesajul lui Eminescu pentru circarii din Sfatul Țării

Mesajul lui Eminescu pentru circarii din Sfatul Țării

de Serban Cionoff    |    15 Iun 2023   •   18:21
Mesajul lui Eminescu pentru circarii din Sfatul Țării

Se împlinesc, astăzi, 134 de ani de când Mihai Eminescu a părăsit această lume și s-a mutat în Pacea Domnului. Printr-o simplă coincidență, desigur,  astăzi s-a dat votul pentru investirea noului guvern, care îl are ca prim ministru pe președintele PSD, Marcel Ciolacu. Nu am pretenția ca, dată fiind această împrejurare, în sfatul țării, cineva să fi rostit numele „Sfântului prea curat a versului românesc” , așa după cum ne-a învățat Tudor Arghezi. Sau să fi propus un moment de reculegere în memoria Luceafărului.

 M-aș fi așteptat, în schimb, ca dată fiind semnificația acestei zile, măcar  câțiva  dintre aleșii neamului să își fi amintit de îndemnul autorului „Cuvintelor potrivite”: „Pășiți încet, cu grijă tăcută ,feții mei/Să nu-i călcați nici umbra, nici florile de tei”. Bineînțeles, dacă le aveau undeva, într-un ungher de gând și de suflet. După cum m-aș fi așteptat ca niște anumiți doi parlamentari, să se fi gândit mai bine înainte de a se da, încă o dată, în spectacol. Măcar de data asta! Dar nu, cele două personaje-prototip ale spiritului primar, agresiv au ținut cu tot dinadinsul să se adune și să se admire într-un grotesc spectacol de aceeași factură care le-a consacrat și care, din păcate, le-a adus și le întreține o deplorabilă notorietate.

 Primul recital a fost cel al senatoarei Diana Șoșoacă. În aceeași notă de agresivitate și de vulgaritate și fără să aibă, nici de data aceasta, minima bună cuviință de a nu  amesteca zbieretele sale cu nobile cuvinte pe care discursul său otrăvit le întinează în-un revoltător registru. Cel de al doilea recital, de aceeași grobiană factură, a fost cel al lui Ludovic Orban. Una și aceeași persoană cu zelosul propagandist electoral de acum 9 ani care făcea spume la gură și nu se mai putea opri din delirul verbal cu care îl gratula pe cel pe care, acum, îl beștelește cu aceeași patetică râvnă. Fiind vorba, și atunci și  acum, despre Klaus Iohannis!

 Repet și întăresc, nu m-aș fi așteptat ca, în reuniunea de astăzi a celor două camere ale Parlamentului, cineva să salute momentul investirii noului Executiv, recitând din versurile lui Mihai Eminescu. Dar mai multă  decență  cred că putem și trebuie să cerem până și de la asemenea personaje de jalnică notorietate. Ale căror recitaluri nu știu dacă și-au primit sancțiunile morale meritate

Deși,dacă mă gândesc mai bine, cred că avem și cel mai meritat răspuns. Pentru ei și pentru circul pe care l-au provocat  și astăzi. Recitiți ,,Scrisoarea a III-a’’  și vă veți convinge că Mihai Eminescu a făcut-o, mai răspicat și mai neiertător, decât oricare dintre noi:"Dar lăsați măcar strămoșii. ca să doarmă-n colb de conici/Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici’’.

×
Subiecte în articol: mihai eminescu Marcel Ciolacu