x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Miniştri de umplutură

Miniştri de umplutură

de Petru Calapodescu    |    23 Apr 2012   •   08:58
Cand deschid televizorul (nefiind abonat RCS-RDS, n-am cazut victima embargoului din partea acestor retransmitatori si am acces la stiri prospete), tot aflu ca inca un senator sau un deputat au sarit din barcazul spart al capitanului Traian Basescu si-si cauta care cum si unde poate salvarea politica. Nu doar in perspectiva alegerilor locale si parlamentare, dar si in aceea imediata, a votarii motiunii de cenzura, hemoragia PDL poate avea consecinte rapide.

Personal, insa, nu cred ca se va atinge cu acest prim prilej masa critica, asa incat sa se detoneze bomba si Puterea sa cada. Probabil ca lipirea de scaune si interdictia pentru arcul guvernamental de a vota vor fi paiul de care PDL se va agata, intarziindu-si inecul. Si, ceea ce-i grav, lungind cu inca niste luni agonia unei administratii incompetente si nu numai. Luni in care incapacitatea profesionala, dar si interese oculte nu vor ramane fara urmari asupra unei economii subrede si a unui nivel de trai execrabil. Am spus-o si eu, de la bun inceput, ca si majoritatea comentatorilor, ca greu se putea alcatui o lista de ministri de umplutura mai slabanoaga, vadind dispret din partea lui Traian Basescu, cel ce a dictat-o lui Boc, care, la randul lui, i-a dat-o in plic lui MRU, desemnat premier.

Au fost destule doua luni, spre a ne lamuri asuipra putirintei noilor ministri, recoltati dintre ajutoarele fostilor si avand aceleasi metehne cu debarcatii, ba chiar ingrosate. Din acest punct de vedere, votul in favoarea motiunii ar fi o gura de aer pentru tara. Repet, insa, banuiesc ca USL nu mai are timp sa adune cele cateva voturi care-i mai sunt necesare, iar unii portocalii inca se scarpina-n cap: sa plece, sa nu plece?...
Dar, daca vrea cel putin sa-si salveze o cariera politica pe care s-a grabit s-o inceapa, ascultand de glasul dogit al sirenei de la Cotroceni, Mihai Razvan Ungureanu are de a demonstra ca nu-i, totusi, o simpla interfata a lui Basescu, ca are sira spinarii. Si sa procedeze de urgenta, daca scapa de motiune, la o remaniere guvernamentala.
Nu poti, cand tu insuti nu ai o experienta macromanageriala convingatoare, administra o tara avand-o la Ministerul Muncii pe Claudia Boghicevici, o juna purtatoare de sacosa cu nu stiu cate diplome, habar n-am cum obtinute pe banda rulanta, dar neproband un minimum de competenta.

Care sa o fi facut ca acum, impreuna cu alta eminenta, Bogdan Dragoi, de la Finante, sa identifice si sa aplice rapido solutie practica de punere in aplicare a deciziei CCR in privinta retinerii neconstitutionale a celor 5,5% din pensie. Incapacitatea acestor doi minstri risca sa genereze peste 2 milioane de procese. Sau cat de ministru e un... ministru, Nazare, de la Transporturi, care nu-i in stare de doua luni sa opreasca greva din portul Constanta, determinata de mismasurile administratorului, denuntate de salariati? Ori ce mai trebuie ca urmasul poticnit la vorba al guresei Elena Udrea, Cristian Petrescu, sa fie pus pe liber, dupa ce, in preajma vacantei de Pasti, a descoperit , privind lung dupa masinile cu mii de romani care goneau catre statiunile bulgaresti, ca pe Litoral nu are lumea unde se distra, iar acum, in preajma lui 1 Mai, cand statiunile romanesti sunt ca vai de mama lor, cu dughene si cu plaje neamenajate, se lasa trombonit de cativa subalterni ca... lucrurile merg bine_! Astia, si astia!, sunt marii specialisti si tehnocrati portocalii in devenire prazulie! Vai de ea de tara!

×