x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Monica Macovei îi ordonă Codruţei Kovesi

Monica Macovei îi ordonă Codruţei Kovesi

de Petru Calapodescu    |    16 Aug 2012   •   11:10

Haituirea alegatorilor de catre oamenii Codrutei Kovesi risca sa iste revolte grave in satele romanesti, sa genereze adevarate "intifade" contra procurorilor care au dat navala in sate, zgaltaind portile oamenilor sau ajungand pana la a-i scoate din biserica, sa-i interogheze, ca pe niste borfasi prinsi in flagrant, daca au votat la referendum. Ba chiar si, depasind orice masura, cu cine au votat. Punandu-i sa jure cu mana pe Biblia trantita pe capota unei masini. Asa ceva e inimaginabil intr-un stat democratic, de drept, asa ceva da dimensiunea diversiunilor si abuzurilor puse la cale de "statul major" din str. Comanita al lui Traian Basescu. Nimic nu e ocolit, nimic nu e de lepadat, de la spectacolul jenant de al Curtii Constitutionale, unde buimaceala-i totala, la terorizarea alegatorilor. Cu dublu efect negativ: posibila inventare a unor "masive" fraude, antepronuntare aberanta, dar si indepartarea electoratului de ideea exercitarii dreptului fundamental de a-si exprima prin vot vointa suverana.

Ma voi opri asupra catorva aspecte care, o data in plus, vin sa confirme ordinele sub care-si exercita procurorul general Codruta Kovesi atributiile, modul in care intelege independenta procurorilor. Nu discut acum de unde si pana unde zorul de a declansa o actiune de comando pe ulite, in locul unor investigatii calme, metodice si civilizate. Nu abordez nici vaditul partizanat de a cerceta doar sesizarile, de altfel, intr-un numar restrans, privindu-i pe cei care au votat, dar ignorand faptele, mult mai grave, ale primarilor si activistilor pedelisti care au confiscat buletinele locuitorilor, spre a-i impiedica sa voteze. Nici infractiunile la Legea partidelor savarsite de tutarii lui Basescu si de el insusi, cand au cerut oamenilor sa boicoteze referendumului.

Dar a frapat modul in care Monica Macovei a recunoscut, intr-o emisiune tv cu moderator si un companion pe potriva, ca ea e cea care o ghidoneaza direct pe Codruta Kovesi. Crin Antonecu, presedintele interimar, tocmai ceruse, cu infinite precautii de exprimare, dar in virtutea obligatiilor sale de a media un acut conflict intre cetateni si o institutie fundamentala, Parchetul, ca Laura Codruta Kovesi sa explice ratiunile actiunii sale si sa risipeasca, daca poate, confuziile si ideea de abuz cras. Dupa vreo doua ore, cine a raspuns? Nu Kovesi, ci... Monica Macovei. Care i-a si indicat de la distanta sefei Parchetului sa dea asa, de forma, un "scurt comunicat". Ba a adaugat ca mizeria care se consuma prin sate e legala, corecta si normala. I se pare firesc stimatei doamne ca procurorii sa bantuie prin sate (ma intreb cum accepta niste procurori tineri sa-si compromita astfel inceputul de cariera?), sa-i puna pe sateni sa jure pe Biblie la colt de strada. Desi art. 85 CPP face referirela citarea martorilor la sediu (or, nimeni n-a primit citatie) si la juramantul in instanta, nu pe ulita, la carciuma ori aiurea. I se pare o procedura corecta ca o martora sa fie luata, fara a fi fost citata, cu duba de acasa, dusa la judet si apoi sa i se spuna sa se intoarca in comuna per pedes.

Ca Mme Macovei are sechele de dinainte de 1989 nu-i de mirare. Ceea ce surprinde, insa, e faptul ca pana si onorabilul CSM, care nu are ragaz spre a sprijini solutionarea interimatului de la Justitie, a sarit ca ars, anuntand ca solicitarile lui Crin Antonescu si Victor Ponta de a se lamuri oportunitatea si legalitatea actiunii coordonate de Kovesi si de Morar ar reprezenta "un potential de intimidare si de decredibilizare a justitiei". Halal stat de drept!

×