x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Moralitatea doamnelor Udrea şi Anastase

Moralitatea doamnelor Udrea şi Anastase

de Petru Calapodescu    |    24 Oct 2012   •   14:02

Am stat până deunăzi cu inima cât puricele, de teamă ca nu cumva acest Cato Censorius al PDL (ARD, mai nou), care e Monica Macovei, preşedinta Comisiei de etică, să respingă candidaturile la alegerile parlamentare ale emblemelor PDL care sunt Elena Udrea şi Roberta Anastase. În ultima vreme asupra lor, mai cu seamă a Elenei Udrea, se abătuse ploaie de acuzaţii, nu doar din partea adversarilor politici, ci şi din interiorul propriului partid. Ceea ce deteerminase, din ordin de sus, ascunderea lor într-un con de umbră, scoaterea din avanscena portocalie. Mai veniseră apoi şi procedurile de suspendare de către UE a fondurilor destinate unor programe însumând miliarde de euro, ca urmare a unor nereguli grave şi chiar fraude petrecute în anii 2010 - 2011, în domenii de care Udrea a răspuns direct, ca ministru.

Am răsuflat deci uşurat, cele două doamne au trecut cu brio printre furcile caudine ale Monicăi Macovei. Aşa cum se strecurase nevătămată şi Anca Boagiu, şi ea fostă ministru la Transporturi, alt sector unde CE susţine că matrapazlâcurile şi abuzurile s-au ţinut lanţ, aleasă între timp şi ca ditamai vicepreşedinte al Partidului Popular European, stâlpul onestităţii politice şi salvatorul lui Băsescu şi al democraţiei în  România. E drept, Elena Udrea şi Roberta Anastase au ţinuta politică destul de şifonată. Prima s-a tot făcut de râs la Bucureşti, unde, ca preşedintă a organizaţiei PDL a dat chix rău de tot, fiind acum nevoită să se refugieze tocmai în Neamţ, sub ocrotirea vânjoasă a lui Pinalti, iar cealaltă având poziţia mai mult decât şubredă, după oribilele furăciuni de voturi pe când era preşedinta deputaţilor şi a impus prin măsluire Legea pensiei, din cauza căreia suferă şi acum 5 milioane de oameni.

Aceste exemple vin să ilustreze însă cum nu se poate mai bine că aşa-zisa Comisie de etică e o mascaradă ridicolă, menită să trombonească electoratul că PDL se curăţă, că se debarasează de personaje compromise, că are sită deasă la candidaturi. Aiurea! Au fost respinse câteva candidaturi, fiind probabil eliminaţi cei care au mişcat în front, ori n-au fost destul de "competitivi" în susţinerea financiară a partidului. La fel s-a întâmplat şi la stabilirea candidaturilor la nivel de filiale, fiind din start eliminaţi, pe criterii  nu de probitate partinică şi de onestitate în general, ci de rivalităţi şi răfuieli personale, personaje cu gura mare, gen Gelu Vişan, care acum îşi dezbracă în public foştii amici şi şefi.

Există şi varianta că amintitul "tribunal al moralei şi eticii pedeliste" prezidat de Monica Macovei a avut rolul nu numai de a scoate pe tuşă câţiva indezirabili, fără ca Blaga sau Băsescu să-şi păteze mâinile cu sângele lor, ci şi de a-i da o jucărie fostei procuroare, faţă de care Băsescu e îndatorat până în gât şi de a cărei gură slobodă nu-i exclus să se teamă chiar şi el. La rândul ei, cerber, cerber, dar nu naivă şi nu tăind orbeşte de pe listă, cu riscul de a-l zgândări pe Băsescu, Monica Macovei a stabilit că Elena Udrea e do moralitate politică ireproşabilă, că e dedicată trup şi suflet partidului şi patriei. Ca şi Roberta Anastase, ca şi multe alte personaje, inclusiv dintre cele ce apar în valul de stenograme Blejnar, ori în dosarele privind fondurile europene, pe care DNA le ţine, cel puţin până după alegeri, sub şapte lacăte.

×