x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Motoc, un fel de Udrea de la CC

Motoc, un fel de Udrea de la CC

de Dan Constantin    |    12 Iul 2012   •   15:31

Basescu a flendurit Constitutia pana a devenit o carticica soioasa. E singura lui lectura de ani buni si recita din ea citind si printre randuri ca sa-i iasa pasienta.

Acum, prima lege a tarii este folosita ca fundal pentru discursurile de campanie ale suspendatului trimis la mana poporului. Opozitia, dintre Constitutie si Basescu, este insa fundamentala.

Ea a fost sanctionata de Parlament de doua ori in ultimii cinci ani, un record nu doar pentru Europa, ci si pentru intreaga planeta. Este cea mai importanta 'realizare“ a lui Basescu, fapt ce a pus Romania intr-un tablou al faptelor si sanctiunilor politice drastice. In ’89, Ceausescu a fost executat dupa un simulacru de proces; in 2007 si 2012 sunt doua proceduri de suspendare a presedintilor, ceea ce dovedeste ca reactia antiprezidentiala se mentine la o cota extrem de ridicata.

Problema lui Basescu este ca nu a inteles nimic din istoria recenta si nici din propriile patanii. El crede ca tot ceea ce i se intampla nu are drept cauza nemultumirea populatiei, ci este rezultatul unor actiuni subversive ale unor adversari plini de ura si invidie pe succesele lui. Nu comportamentul lui dictatorial, care risca sa 'mute“ tara fie spre America de Sud, fie cu mult spre Est, este detonatorul protestelor de strada, ci 'agitatorii“ lui Voiculescu.

Basescu a devenit nociv pentru Romania si pentru distorsionarea pana la schimonosire a relatiilor cu Europa. El a crezut, si este convins pana in ultima fibra, ca prezenta lui la summit-uri asigura reprezentarea cea mai fericita pentru Romania pe scena. Mai mult, el este singurul purtator de mesaj european catre populatia care asteapta sa fie 'luminata“ de interpretarile pe care le transmite.

A fost socat cand Ponta a mers la Bruxelles la Consiliul European, dar a pus, din razbunare, un mecanism infernal de compromitere a 'uzurpatorului“. Fiind evitat la summit-uri, unde joaca rolul copilului parasit de colegi, surprins in situatii stanjenitoare de televiziuni, Basescu nu cedeaza locul si devine reclamagiul de profesie la Curtea Constitutionala. Instanta Constitutionala ii da verdicte favorabile in serie si, la o evaluare pe care o vor face istoricii acestei perioade, institutia va ramane cu stampila basismului pusa pe umar, ca un insemn profesional.

Daca Elena Udrea i-a insotit ascensiunea si i-a dat aureola de barbat fatal, Motoc, alta doamna blonda, i-a intins plapuma Constitutiei peste orice actiune la care ii ramaneau picioarele descoperite.

Curtea Constitutionala, care a inlocuit in regimul Basescu argumentatia cu adulatia a devenit subiect de galceava la Bruxelles. Cand a fost politizata in exces, nu s-a sesizat nici un oficial european, dar cand i s-au taiat unghiile devenite gheare pe democratie, vai, a scancit toata Europa.

Romanii incep sa inteleaga de ce in timpul lui Basescu s-au umplut schemele institutiilor, de la portar la director general, cu purtatorii de carnete de partid. Asta e singura lectie pe care a invatat-o bine Basescu la Bruxelles. Este sprijinit de birocratia 'populara“, care stramba din nas, ii pute tot ce se intampla in Romania, care vrea sa scape de Basescu, inclus si el pe o craca a organigramei PPE.

Dragostea lui Barroso & co fata de elevul singuratic pana mai ieri are si un motiv nespus. In toamna, Congresul popularilor europeni ar trebui sa se desfasoare la Bucuresti, cum s-a stabilit inca din 2011. Dar la putere in Romania sunt altii, nu mai e PDL la Guvern, nici Basescu la Cotroceni. Asta e alarma popularilor: noi la cine venim la Bucuresti? Poate va gazduieste CC, ca este solida si inamovibila pe veci.

×