x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale MRU ca un vătrai

MRU ca un vătrai

de Petru Calapodescu    |    20 Mar 2012   •   07:50
Sigur ca in mult discutata emisiune in care a fost gazduit de Mihai Gadea - bizuindu-se probabil si pe credinta ca amfitrionul, dupa o lunga absenta din studio a guvernantilor, de ei insisi impusa, nu-l va trimite cu lovituri scurte la colt - premierul Mihai Razvan Ungureanu n-a spus mare lucru, alunecand astfel intr-o dezvoltare de tip forma fara fond. Dar asta si pentru ca mestesugul formei ii era, prin formatie si exercitiu, la indemana, si pentru ca fondul nu-i era deloc favorabil, daca ar fi dat raspunsuri clare, concise. Asa cum insa asteptau romanii.
Ce sa raspunda MRU la intrebarea lui Mihai Gadea daca-si asuma categoric "reintregirea" salariilor (15%) anuntata - ca si scaderea cu 25%, din 2010 - tot de Basescu? Ca nici nu fusese avizat in privinta anuntului?! Ca prezidentul vorbeste, dar Guvernul trebuie sa scoata banii, si-i va scoate DACA rezultatele economice bla, bla, bla? Cum sa mai afirme ca reducerea CAS, o idee pe care, sfios, o sustinuse, ar incuraja crearea de locuri de munca si, indirect, consumul, deci revigorarea economiei, cand Basescu tocmai se declarase adversar al acestei masuri? Asemenea gesturi de fronda, de opinii personale ferme, care zgariau orgoliul prezidential, si-a permis doar Calin Popescu Tariceanu, chiar cu pretul unui razbel cu Basescu.Dar Tariceanu avea in spatele lui un partid, ba si, dupa expulzarea din palatul Victoria a PDL, sprijinul parlamentar al PSD, ceea ce i-a permis sa-si duca mandatul la capat fara ploconeli de yesman.
MRU nu se afla in aceasta situatie, ci depinde cu totul si cu totul de umorile lui Basescu si de ordinele pe care acesta le da PDL, dar si celorlalti tutari din coalitia guvernamentala. Iar Basescu, avandu-l premier pe Ungureanu, incearca sa impuste doi iepuri dintr-o lovitura. Pe deoparte l-a scos pe Boc (implicit pe sine), iremediabil compromis, din gura lumii. Instaland un premier asa-zis independent, a retras partial si PDL din bataia focului public. Dar mai ales - sa nu-l credem pe Basescu un naiv, cand sustine ca, intr-o Europa zbuciumata si gata sa cada iar in recesiune, Romania va fi o oaza de prosperitate si de stabilitate economica - si-a facut rost de un vatrai, ca sa nu-si arda el insusi si cercul sau politic mainile.
Pentru ca Guvernul Ungureanu va fi cel care va aplica noi masuri de sufocare a populatiei. Ce altceva va fi liberalizarea tarifelor la energie si gaze, a carei prorogare trebuia sa fi fost de mult negociata cu UE? Cum vor mai putea suporta consumatorii noile tarife (cele din zona industriala se vor regasi rapid in pretul marfurilor si utilitatilor)? De unde vor fi luate cele 6 miliarde de euro fonduri UE (avute in calcul la alcatuirea bugetului), cand Barroso tocmai i-a spus lui MRU, la Bruxelles, ca Romania are un coeficient de accesare "dureros de mic", avertisment reluat luni la Bucuresti de comisarul Johannes Hahn? Ce se va intampla cand vor izbucni uriase scandaluri privind contracte oneroase din zonele infrastructurii rutiere si regionale? Ce dezastru se va declansa si cine va raspunde pentru el, dupa ce Guvernul Ungureanu va definitiva proiectul Legii sanatatii, incluzand si inoportuna si scandaloasa privatizare a asigurarilor de sanatate? Etc. Etc.
Sunt numeroase bombe sociale cu ceas, dupa a caror explozie Traian Basescu va incerca sa se spele pe maini, afirmand ca el, ce sa faca, l-a numit premier pe MRU, dar daca acesta nu se pricepe la administratie... De buna seama, asta nu inseamna automat ca MRU e inca o posibila victima a lui Basescu. In locul premierului, insa,ca administrator de tara cu depline, prin Constitu'ie, puteri executive, m-as simti jignit de modul in care Basescu il trateaza, ca un dascal pe un tanc din clasa pregatitoare ("Sunt multumit de felul in care se misca premierul", declara superior luni), ori ca un cuier pe care sa-si tina parpalacul de vreme rea. Dar, la urma-urmei, fiecare accepta sau nu sa fie umilit.

×