x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale MRU, ÎNTRE "BĂSESCU WHO?" ŞI "BĂSESCU HUO"

MRU, ÎNTRE "BĂSESCU WHO?" ŞI "BĂSESCU HUO"

de Petru Calapodescu    |    23 Feb 2012   •   10:26

Surprinzator, presedintele Basescu n-a participat la bilantul Armatei, vexand astfel nu doar o sala plina de generali si colonei, dar zgandarind si orgoliul lui Gabriel Oprea, nu numai ca ministru, ci mai ales ca sef al unei formatiuni politice de care depinde mentinerea PDL la putere. Posibil ca Basescu sa nu calce nici la bilanturile MAI, Ministerului Public, al Justitiei ori ale SRI si SIE, de la care pana acum n-a lipsit, nepierzand ocazia sa-si moduleze vocea si sa dea indicatii, deseori dincolo de atributiile sale. De ce aceasta ramanere intre zidurile Palatului? Simplu. Si-a ostlizat in buna parte aceste corpuri profesionale, care nu mai pot nici ele sa mizeze pe un om caruia, in proportie covarsitoare, populatia ii asteapta cat mai grabnicul sfarsit politic. Dupa doua mandate in care s-a manifestat cel mai adesea discretionar, a impus politici paguboase pe mai toate planurile. Mai ales in ultimii trei ani, cand, exercitandu-se el si ca prim-ministru, a facut din Boc o paiata vorbitoare. In relatiile internationale a fost, din cauza unui comportament portuar si a gafelor diplomatice, tot mai mult ignorat ("Basescu who"), iar in interiorul tarii a exasperat poporul, expresia predominanta a protestatarilor fiind "Huo Basescu!".
Asta-i momentul in care Mihai Razvan Ungureanu, un om cultivat, fara afinitati intelectuale, poate nici alte preocupari, cu Basescu, si-a lasat fostul job de la SIE si, derutant, a acceptat oferta de a forma un nou guvern, ca o manevra de cosmetizare a unui PDL grav compromis prin incompetenta, clientelism si coruptie. "A forma un nou guvern" e un fel de a spune. Nimeni nu se mai indoieste ca i-a fost inmanata, la Cotroceni sau la Modrogan, o lista de ministri desemnati de Basescu. Lista care-i plina de incompetenti (ce cauta un vag profesoras de sport, precum Petrescu, la Ministerul Dezvoltarii?), de colectionari de diplome universitare de-a gata, dar fara barem simtul ridicolului (ca Silvia Boghicevici, propulsata inculpatului aradean Falca, la Munca), de personaje asupra carora planeaza afaceri oneroase (Fuia, la Agricultura), ori sadici ca Ritli la Sanatate si Duta, la CNAS, care lasa bolnavii de cancer sa moara in chinuri atroce, fara citostatice si analgezice. Etc.
Cam asta-i echipa pe care a primit-o MRU. La pachet, se pare, cu promisiunea ca va fi sustinut intr-o eventuala cursa spre Cotroceni. Daca isi ca aduce aminte ca Basescu l-a debarcat de la Ministerul de Externe pentru simplul fapt ca il informase intai pe premierul Tariceanu despre disparitia in Irak a doi muncitori, iar nu pe el, "salvatorul natiei", daca nu va intelege ca un premier raspunde doar in fata Parlamentului, ca e independent fata de presedinte, apoi MRU isi compromite de la bun inceput cariera si sansele politice, ramanand o manta de vreme rea pentru Basescu&Co.
Dar, pe cand cariera e problema sa personala, modul in care-si selecteaza colaboratorii imediati, echipa, ca si modul in care administreaza aceasta tara e problema electoratului. Indreptatit, in conjunctura actuala, sa reactioneze rapid si sever, fara lungi perioade de gratie si de toleranta fata de prostii sau abuzuri. Prin orice mijloace constitutionale.

×