x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mutu a tras linie şi a pus punct

Mutu a tras linie şi a pus punct

28 Ian 2010   •   00:00

Dacă talentul ar fi direct proporţional cu creierul, Adrian Mutu ar fi fost genial. Din păcate, deşi ştie fotbal cu carul (e fotbalist născut, nu jucător), modul în care se comportă cu propria persoană demonstrează că rămâne un biet tâmpit extrem de talentat. Omul voia să-şi prelungească angajamentul cu Fiorentina pe de două ori mai mulţi bani sau să plece urgent la altă echipă în condiţii financiare înfloritoare, iar agenţii lui lucrau la asta. Bănuiesc că a simţit nevoia să pună şi el umărul. Aşa că a revenit triumfal, marcând gol după gol şi făcându-l pe selecţionerul care nu-l mai convoacă la echipa naţională să pară un pricinos care se simte apăsat de stelara-i personalitate.

Din anunţul oficial al Comitetului Olimpic Italian, reiese cât se poate de clar că starul român a consumat un medicament care conţine o substanţă de pe lista interzisă. Deja i-au apărut avocaţii din oficiu (mai mult sau mai puţin dezinteresaţi) care ne somează să aşteptăm contraexpertiza înainte să dăm cu piatra şi-l scuză că a luat şi el ceva să dea burta jos. Oricât de patrioţi ne-am da, nimic nu-i scuzabil. Conform reglementărilor legale care guverneză sportul internaţional, Mutu s-a dopat; a doua oară-n carieră, ca să fim bine înţeleşi. Sigur, riguroşii-mi vor reproşa că nu înţeleg că prima oară "doar" s-a drogat. În echivalent sportiv, e cam acelaşi lucru. Numai durata pedepselor diferă, că a te droga e şi mai grav decât a te dopa. Lista substanţelor interzise e cât se poate de publică, n-o ţine Aliodor Manolea sub seiful Flăcării Violete. Iar fotbaliştii  de top, plătiţi cu milioane de euro anual, nu iau (sau n-ar trebui s-o facă) medicamente fără să le fie prescrise/vizate de medicii cluburilor care-i angajează. Aşa scrie-n contractele alea bănoase pe care unii le semnează, nu le citesc şi nu le respectă.

Acu', dacă mondenul amorez s-a gândit că ştie mai bine ca toată lumea ce-i bine pentru el, poţi să faci ceva în gustul omului? E chestie de opţiune personală. Aşa că-n viitorul lui a făcut el ceva singur. Conform deciziei suspendate a Tribunalului de Arbitraj Sportiv, talentatul fost lider al echipei naţionale de fotbal are de plătit către fostul său club cea mai mare amendă din istoria sportului mondial. Când datorezi milioane şi vrei să prinzi un ultim transfer bănos pentru evitarea falimentului, iar în paralel iei hapuri de pe lista interzisă, de regulă se cheamă că eşti terminat. Are şi povestea Păsării Phoenix limita ei de repetabilitate.

articol preluat de pe blogul lui Victor Ciutacu - Vorbe grele

×
Subiecte în articol: editorial