x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nici Macovei nu e profet in tara ei

Nici Macovei nu e profet in tara ei

de Gabriela Vranceanu Firea    |    28 Apr 2006   •   00:00
Nici Macovei nu e profet in tara ei

"...Poate se va trezi atunci cand va afla ca stirea agentiei Bloomberg, care anunta ca ministrii de Finante din UE vor solicita Romaniei, saptamana viitoare, sa aiba in vedere majorarea unor impozite, pentru a creste nivelul veniturilor la bugetul de stat si a incuraja investitiile, in perspectiva aderarii. Presedintele va deveni mai activ si mai atent si va constata ca nu e de joaca nici cu economia, dar nici cu justitia - ultimele aflate in topul preferintelor prezidentiale"

"O mare parte din succesul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana se datoreaza ministrului Justitiei, Monica Macovei", este de parere comisarul european pentru justitie, Franco Frattini. El lauda cu precadere Romania, pentru progresele inregistrate in materie de potolire a coruptiei - despre eradicare nu poate fi voba, inca - , in detrimentul Bulgariei, la care nu observa o imbunatatire demna de remarcat.

Asadar, unde scuipa politicienii romani, sterge si pupa comisarul european Frattini, cel care, si cu ocazia respingerii cererii de perchezitie a casei lui Adrian Nastase i-a sarit in ajutor ministrului Macovei, atragandu-ne atentia ca ne cam jucam cu integrarea noastra in Uniunea Europeana. La fel de dur intervenind si cand a fost respinsa ordonanta DNA.

Pentru orice spectator al mediului nostru politic, chiar si mai putin avizat, este limpede ca Monica Macovei si-a pierdut sprijinul politic din partea Coalitiei aflate la guvernare. Chiar si al Aliantei Dreptate si Adevar. Chiar si al PD-ului, partid care a propus-o pentru aceasta demnitate. Politicienii romani se impart in doua tabere, cand vine vorba despre Monica Macovei: in dusmani pe fata si in asa-zisii neutri, cei care nu se baga si pe care eu ii consider mult mai periculosi decat primii. Stiti vorba ceea: "Somnul natiunii naste monstri".

Altfel, cum ne putem explica faptul ca, de cateva zile, ministrul Justitiei se bate cu UDMR-ul in presa, partid pe care il considera franar in lupta impotriva coruptiei, si nimeni nu intervine.

Nici un politician de la Alianta sau de la PD - repet, partidul care a inscaunat-o la Justitie pe doamna Macovei - nu a facut efortul minim de a da, macar, un comunicat lapidar de presa, o declaratie amarata, o interventie telefonica la radio sau la televizor.

Ba parca isi rad fericiti in barba ca Macovei e trimisa la dezalcoolizare de Kelemen Kunor, un parlamentar UDMR, pe care il consideram, pana acum doua zile, un tanar inteligent, de viitor, cum se spune. Dar care, in dorinta de a se face remarcat, si-a aparat Uniunea Maghiara, cu pretul de a-si afisa grosolania si lipsa de respect pentru munca doamnei Macovei - perfectibila, dar macar e mai mult decat ce au facut politicienii romani pana acum, in materie de starpire a coruptiei.

Probabil ca liderii UDMR, crescuti la scoala intereselor oculte financiar-politic, urzite de cuplul de taina Verestoy Attila - Viorel Hrebenciuc - vad, in politica actualului ministru al Justitiei, poate chiar atacarea propriilor interese. Altfel, sincer, nu se explica grosolania contraatacului lansat de UDMR. Cat despre atacul initiat de doamna Macovei, si aici se ridica un semn de intrebare.

Daca stie ceva concret despre rezistenta la reforma in Justitie a UDMR-ului, sa spuna public, cu date, cifre, zile, ore si momente. Pentru a afla si noi la ce se dedau partidele, sub blandul afisaj al intelepciunii, moderatiei si intereselor de stat.

Oricum, gasesc argumentat sa afirm ca principalul vinovat pentru ca Monica Macovei a fost lasata fara garda de corp politica - necesara intr-o astfel de lupta - este presedintele, care e ocupat cu rafuielile cu presa, cu Vantu, cu grindina, cu orice altceva decat cu lupta impotriva coruptiei.

Nu-i nimic, poate se va trezi atunci cand va afla ca stirea agentiei Bloomberg, care anunta ca ministrii de finante din UE vor solicita Romaniei, saptamana viitoare, sa aiba in vedere majorarea unor impozite, pentru a creste nivelul veniturilor la bugetul de stat si a incuraja investitiile, in perspectiva aderarii, va deveni mai activ si mai atent si va constata ca nu e de joaca nici cu economia, dar nici cu justitia - ultimele aflate in topul preferintelor prezidentiale.
×
Subiecte în articol: editorial macovei