x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Noaptea, ca ai lui Băsescu!

Noaptea, ca ai lui Băsescu!

de Serban Cionoff    |    20 Mai 2017   •   11:45
Noaptea, ca ai lui Băsescu!

Era de așteptat ca anumite lucruri povestite de profesorul Mircea Oprean la o emisiune difuzată nu demult pe canalul Antena 3 și, mai ales, cele în care ginerele lui Nicolae Ceaușescu a dezvăluit lucruri pe care unii sau alții le-ar fi dorit îngropate și uitate,să nu fie pe placul tuturor. Mă refer,în mod deosebit, la episodul acelei tranzacții comerciale româno-americane care a fost grav afectată pentru că reprezentantul NAVROM la Anvers, locul unde urma să se realizeze operațiunile, trimisese nava românească pe un alt traseu, mai neaoș spus ,,să facă bișniță’’. Numai că povestea a fost mușamalizată de către ,,băieții cu ochi albaștri’’, cu care- spunea profesorul Mircea Oprean- făptuitorul era în relații ,,de caldă prietenie tovărășească’’, respectivul scăpând viu și nevătămat , ba chiar ancorând, triumfal la chei, oferindu-și serviciile, proaspăt și spălat de toate relele, noii puteri instaurate în decembrie 1989. Motiv suficient, cred, pentru ca aceste lucruri, până acum neștiute marelui public, să aibă un impact public foarte serios. Iar pentru că, mai mult sau mai puțin întâmplător, numele celui despre care profesorul Mircea Oprean făcea vorbire este Traian Băsescu (!) lucrurile au devenit  mai complicate. Și asta pentru că dezvăluirile profesorului Mircea Oprean confirmau zvonurile care au mai circulat o vreme despre interesul aparte pe care îl manifesta acest important reprezentant al interesului român în Occident pentru anumite produse a căror achiziționare și comercializare nu era ,totuși, înscrisă în fișa postului său.

 Cum a reacționat cel  direct vizat, se cunoaște de-acum și nici nu este de mare mirare dacă replica lui Traian Băsescu a fost ceva mai aproape de brevetata sa hăhăială, decât de o respingere, cu probe și cu argumente, a celor declarate public de către profesorul Mircea Oprean. În schimb, după difuzarea emisiunii de la Antena 3- singurul post de televiziune de la noi care a avut curajul să realizeze un asemenea dialog cu Mircea Oprean-, domnul profesor a început să primească ,prin telefon, admonestări și amenințări  pentru cele pe care domnia sa le-a declarat. Pentru ca, joi seara, după ce a ieșit de la cursul ținut la Politehnica bucureșteană, profesorul Mircea Oprean să fie atacat în mod bestial de către doi indivizi , lovit și tăiat , unul dintre nenorociți amenințându-l chiar cu moartea.

Firește, este greu de spus cu maximă certitudine că atacul banditesc ar fi avut drept cauză onoarea lezată a lui Traian Băsescu, dar, dacă ținem cont de declarațiile victimei, potrivit cărora nici atacatorul nici complicele său nu erau studenți, ca și de amenințarea cu moartea pe care același nenorocit i-au aruncat-o în față victimei, atunci vedem că lucrurile încep să se lege.

 Dovezi semnificative în acest sens având, noi, dacă urmărim comentariile care circulă pe diverse canale de socializare, unde dramaticul incident este întors pe toate fețele și, mai ales, este comentat în diverse registre. Ce-i drept, o majoritate consistentă a opiniilor exprimate iau atitudine categorică și exprimă revolta față de nemernicii anonimi (deocamdată, aș vrea să cred!) și solidaritatea față de profesorul Mircea Oprean. În schimb, circulă, tot în spațiul virtual, și alte păreri prin care, mai direct sau mai voalat, i se spune profesorului Mircea Oprean că și-a meritat-o, atâta vreme cât a cutezat să spună ceva de rău despre ,,popularul’’ Traian Băsescu! În fine, mai sunt și alți câțiva care îi transmit lui Mircea Oprean că ,,își merită bătaia’’, fiindcă a fost căsătorit cu Zoia, fiica lui Nicolae Ceaușescu. Atac de o mârșăvie absolut inacceptabilă atâta vreme cât este vorba despre un om de o rară bunătate și de un caracter deosebit , Zoia, despre care toți cei care au cunoscut-o și au lucrat împreună cu ea au numai cuvinte de prețuire și de respect. 

După care, pentru a încununa opera, urmează un grohotiș de vorbe grele, de ocări și de blesteme, lansate, chipurile!, în numele unui anticomunism neiertător și al unui justițiarism categoric care, face un talmeș-balmeș cumplit, confundând, în mod tendențios, republica și comunismul. Așa încât, în asemenea împrejurări clamarea unor crezuri anticomuniste nu este decât o perfidă mască sub care se ascund frustrări și resentimente, multă ură și violență. 

Vreau să fiu bine înțeles, este dreptul fiecăruia dintre noi de a avea și de a promova o viziune republicană sau monarhică asupra organizării și conducerii statului român, așa după cum suntem datori cu toții să respectăm memoria celor care au fost victimele represiunii sistemului politic apus. Numai că, în cazul de față, nu avem de-a face cu o luptă, cu de idei, ci de un act pe care l-aș numi de-a dreptul ,,criminal’’, dacă luăm în considerație amenințarea fățișă adresată profesorului Mircea Oprean.

Desigur, nu puteam spune cu maximă certitudine dacă acei care au gândit și au comis atacul bestial împotriva profesorului Mircea Oprean sunt sau nu sunt din tabăra partizanilor jurați ai lui Traian Băsescu și care au vrut, în acest fel, să răzbune atingerea adusă idolului lor, un idol cam de chirpici, cei-i drept! Ceea ce, însă, putem spune cu certitudine este că acești indivizi mânați de o furie oarbă, animalică, au acționat sub imperiul urii viscerale, turbate  și al intoleranței patologice față de oricine ar cuteza să le stea în cale. Toate acestea reprezentând  morbidele tare de caracter care mai dăinuie în mentalul unor concetățeni,pe care Traian Băsescu și clica sa le-au ridicat la rang de norme și uzanțe de comportament pentru a diviza și a învrăjbi societatea românească.

Motiv pentru care banditescul atac împotriva profesorului Mircea Oprean s-a petrecut exact conform tipicului brevetat al famigliei Amiralului Dezastrului Național: noaptea, ca ai lui Băsescu!

×
Subiecte în articol: Mircea Oprean