x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O conspirație de tot găinațul

O conspirație de tot găinațul

de Adrian Cercelescu    |    28 Ian 2022   •   08:12
O conspirație de tot găinațul

O știre apărută ieri dimineață face ocolul internetului: primarul Nicușor e gata să deschidă geamul de la birou și să arunce peste drum, în Parcul Cișmigiu, o jumătate de milion de lei, în scopul de a speria ciorile.

- Săriți! Banii cetățenilor!

- Păi, chiar cetățenii au cerut asta!

Alungarea ciorilor este propunerea unei asociații care a măsurat online nivelul de frustrare acumulat în Cișmigiu în rândurile vizitatorilor, vecinilor și, nu în ultimul rând, al grădinarilor municipali - care nu pot spăla băncile, aleile și statuile cât pot ciorile să se găinățeze la loc pe ele. A rezultat că unii au ajuns să dorească moartea prin împușcare a ciorilor, iar alții, tăierea copacilor de sub ciori.

Pentru a nu se ajunge la scene de pușcă și drujbă, asociația a înaintat primăriei un proiect cunoscut acum de tot internetul sub numele Ciorile din Cișmigiu/Vecini cu aripi, prin care să se studieze de ce vin și cum să gonească ciorile într-un mod european. El a fost depus și acceptat în cadrul programului de „Bugetare participativă” al primăriei - în care cetățenii semnalează problema, dar aduc și soluția, iar primăria sare cu banii. Proiectul anticioară este chiar campionul secțiunii „Protecția mediului/animalelor”, unde a adunat mai multe voturi decât toate celelalte la un loc. 

Întrebarea care începe cu „De ce dracu’” este legată de sumă. Deci, de ce dracu’ este nevoie de 500.000 pentru a afla ce le aduce pe ciori în Cișmigiu? Chiar Cișmigiul! Doar vorbim despre cele mai inteligente viețuitoare din lume, după specia care le vrea acum răul. Iar „Cum să le gonim?” ridică altă întrebare. Oare nu mai funcționează chestia aia din bețe, paie și zdrențe, numită de mii de ani exact așa: sperietoare de ciori?

De fapt, în toată această conspirație împotriva ciorilor s-a făcut o singură greșeală: s-au luat de ciori. Cișmigiul e plin de vrăbii, pițigoi, sticleți, coțofene, ciocănitori, ghionoaie, guguștiuci, porumbei, rațe, pescăruși, cintezoi, mierle, grauri, cucuvele, rândunele. Dacă anunțau că anchetează cine a murdărit statuia, toată lumea s-ar fi mirat: Cum, dom’ne! Atâta găinaț și atât de puțini bani?!

×