x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O definitie si mai buna a talentului

O definitie si mai buna a talentului

16 Aug 2004   •   00:00

SOCOTEAM C-AM GASIT cea mai stimulatoare definitie a talentului - Talentul e atunci cand n-ai incotro - , dar o doamna, secretara in Ministerul Culturii, are stiinta de una si mai buna: Talentul e ca nasterea, nu poti sa dai inapoi.

Cand o persoana, care apare frecvent pe micul ecran si in presa, ti-a devenit foarte familiara, ai impresia ca si tu ii esti ei. Un vecin e neconsolat pentru faptul ca, adresandu-i-se primarului Capitalei cu prietenescul "Bre, nea Basescule", acesta l-a intrebat: "Pe mine ma cheama Traian Basescu, dar pe dumneavoastra cum va cheama?".

DIN PATRU IN PATRU ANU, la tot felul de nebuni li se face de presedintie. Niste deviati, in a caror viata nu mai e nimic de salvat, se ofera sa salveze Romania. N-ar avea unde si cum, daca televiziunile noastre n-ar fi si ele bantuite de smintiti, starniti, la randu-le, de delirul de putere al candidatilor clinici.

FERESTRELE TEATRULUI NATIONAL din Bucuresti. N-au fost spalate niciodata de la darea in folosinta a edificiului. In straturile de praf si de jeg poti citi, ca intr-o stratificatie arheologica, neimplinirile genetice din educatia directorilor si a administratorilor. E atat de murdar acest Teatru National incat orice fereastra curata ar parea o pata de slin.

SUNT SI EU SCRIITOR, asa, ca matale, imi spune un sculptor din provincie pentru care, cand n-are comenzi, orice munca e buna. Mai ales daca e si platita cum trebuie. Sunt scriitor de cruci in cimitire.

SUPA PENTRU SUFLET. Astfel s-ar traduce mot-Ã -mot titlul unei carti nemtesti avand conotatia de hrana spirituala. Romanul care o are in mana si-i afla titlul are insa si o varianta de larg consum: Ciorba de burta pentru suflet.

PENTRU VAMESI, varstnicii sunt o categorie in afara rigorilor UE. Cand un batran vrea sa-i arate unui vames european ca are in portofel cei 100 de euroi zilnic, cat cer legile, si Cartea de Asigurare, acesta da din mana a lehamite. Parca ar spune: Dar cine crezi ca te ia in seama, tataie?! Hai, treci si nu mai incurca locul cu cinstea dumitale prafuita! Ei, sa fi fost mai tanar, cum te-as mai fi luat la scarmanat! Si ce dac-o sa ramai clandestin in Franta? Cat mai ai de trait?

IN GERMANIA vad ca soferul care m-a dus cu 180 de kilometri la ora, pret de doua ceasuri, priveste crucis. N-am avut cum sa-mi dau seama, fiindca purta ochelari fumurii. Cand si-i scoate ca sa-i stearga, ma uit in ochii lui ca hipnotizat si simt ca-mi tremura picioarele. Gazda ma asigura ca totul e in regula. Are unele probleme numai cand merge in marsarier.
×
Subiecte în articol: editorial