x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale O diversiune de două parale

O diversiune de două parale

de Petru Calapodescu    |    19 Mar 2012   •   08:03
In tentativele dezlanate si ieftine de a mai salva ce se mai poate din afacerea ajunsa la faliment a jupanului, laborantii Cotroceniului l-au pus pe Traian Basescu sa mai slobozeasca un vant sulfuros intr-o slugarnica emisiune de la B1TV. Se pare ca, in zbaterea de a fisura USL, spre a supravietui politic portocaliii, artizanii din Deal ai diversiunilor il socotesc pe Victor Ponta veriga slaba a uniunii celor trei partide si-l tin sub o continua si puternica presiune.
Dupa dezvaluirea "intamplatoare", dar insidios lasata in coada de peste, de catre premierul Ungureanu a unei convorbiri private cu presedintele PSD, a iesit astfel la rampa tunul cel mare, Traian Basescu, afirmand ca, imediat dupa demisia lui Boc, i-ar fi oferit, in cursul consultarilor de 15 minute cu delegatia USL, mandatul lui Ponta. Iar acesta n-ar fi zis nici da, nici ba.
Doar Crin Antonescu si Daniel Constantin ar fi declinat propunerea sau ar fi cerut gazdei sa nu alunece in neseriozitate. Contactat duminica seara imediat dupa acesta afirmatie parsiva a prezidentului, Ponta a sustinut ca oferta a fost de fapt o simpla hahaiala bascalioasa a lui Basescu (de altfel, chiar acesta avea sa afirme apoi ca solutia Ungureanu era batuta-n cuie inca din decembrie) si de aceea, in momentul respectiv, nici nu a replicat.
Mi-as ingadui sa observ ca atunci, la Cotroceni, Ponta a gresit, neavand probabil suficient rodaj in confruntarile cu Basescu. Hahaind Basescu sau nu, in picioare sau pe indelete, replica lui Ponta trebuia sa fi venit taioasa si clara, atunci si acolo: "Daca faceti o gluma, va precizez ca e proasta, iar daca vorbiti serios, va informez ca oferta e inoportuna si nu ne intereseaza".
Nereactionand asa, i-a lasat lui Basescu un carlig pentru o diversiune penibila in perceptia oricarui om cu mintea intreaga, dar urmarind inca o data inducerea zazaniei in USL. Nu atat intre liderii acesteia, cat la nivelurile inferioare, acolo unde inca mai sunt frictiuni si orgolii si unde se aduna sau se scad voturile.
Nici de asta-data, categoric, Traian Basescu nu s-a dezmintit si nimeni nu trebuie sa se astepte ca va avea in campania electorala un comportament de presedinte al tarii, neimplicat politic, asa cum ii cere Constitutia. Dimpotriva, va uza si va abuza de toate instrumentele, de la manipularea dosarelor la trunchierea si interpretarea deformata a declaratiilor, de la lansarea de fumigene la defaimarea adversarilor. Stiind ca propria soarta e ombilical legata de pastrarea in viata sau prabusirea coalitiei sale.
Dar angajarea lui brutala in campania electorala, cu trupe si resurse ale statului, cu influente subterane sau directe in mass-media, ar trebui sa determine reactia societatii civile, a Pro Democratia, a SAR etc: nu e doar necivilizata, nedemocratica, ci e de-a dreptul anticonstitutionala. Mi-aduc aminte ce furtuna, ce indignare a starnit simplul gest al lui Ion Iliescu, pe atunci in exercitiu la Cotroceni, de a se fi dus sa se tunda la un frizer pe care-l stia da mult, dar care era... simpatizant PSD.
Cat ii priveste pe liderii USL, Basescu le-a dat o lectie. Din care trebuie sa retina ca orice derapaj, bascalie sau gest ambiguu al acestuia trebuie taxate sever si pe loc. Altminteri se lasa bagati la colt de un personaj mult mai versat in lovituri sub centura, in atacuri mirosind a practici de bodega, iar nu a box englezesc.

×