x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ospătarii, UEFA şi românii

Ospătarii, UEFA şi românii

de Dan Dumitrescu    |    01 Noi 2010   •   00:00

Declaraţiile cipriotului Spyros Ma­ran­gos au generat în presa spor­ti­vă din România un adevărat festin me­diatic. Fomiştii senzaţionalului de larg consum au preluat frişca de la italieni şi au reciclat-o, conform unei reţete care ne-a consacrat, într-un meniu complet. Cu aperitive ademenitoare, feluri de bază irezistibile, inundaţii ameţitoare şi deserturi de tot mirosul. La siestă ar fi trebuit să fim convinşi că UEFA înoată în mocirlă, că România ocupă loc de frunte pe harta ruşinii mondiale şi că Mircea Sandu ar binemerita o retragere la Alcatraz, detronând astfel faima lui Albert Francis Capone.

Acuzaţiile de mită lansate de Marangos împotriva unor oficiali UEFA, reale sau nu, posibil de probat sau nu, au fost exploatate de italienii cu interes justificat.

Pentru că Italia a pierdut, în urma unui vot pe care Marangos îl consi­deră influenţat de şpăgi grase, dreptul de a organiza turneul final al CE din 2012. Prejudiciul direct nu i-a determinat însă pe italieni să sară peste cal. Ei au preluat declaraţiile pe care cipriotul le-a făcut pe proprie răspundere şi le-au supus atenţiei publice cu precauţie meseriaşă. Nu au forţat în nici un fel, prin contribuţie proprie, gravitatea acuzaţiilor şi nici nu au încercat să identifice, pe baza vreunor suspiciuni, persoanele vinovate. Astfel, în harta publicată de italieni, România are culoarea ţărilor care au votat pentru Ucraina şi Polonia. Atât! Mai departea au mers doar troglodiţii de românaşi care-şi dau cu tesla-n deşte de bună voie. Ei, în dispreţ total faţă de rigoare, au transformat harta votului într-o hartă a ruşinii pentru România, ei au formulat acuzaţii directe în sarcina lui Mircea Sandu.

UEFA l-a dat în judecată pe Spi­ros Marangos. E de bine. Fiindcă suntem interesaţi să aflăm adevărul. Iar în instanţă părţile vor fi obligate să pledeze pe baza unor dovezi con­vin­gă­toare. Mircea Sandu, deocamdată singurul stăpân al adevărului despre sine, spune că va deschide şi el o ac­ţi­une în instanţă împotriva celor care i-au prejudiciat imaginea. Este şi aceasta o acţiune care stârneşte interesul. Fiindcă numai astfel poate fi apărată sau, după caz, compromisă autoritatea preşedintelui FRF. Fi­ind­că numai astfel pot fi separaţi jur­na­liştii profesionişti de martalogii flecari, de fabricanţii acelui senzaţional gogonat care dăunează grav meseriei.

Aflarea adevărului consumă timp şi răbdare. Până la aflarea verdictelor ne petrecem cu alte spectacole ale vieţii pe care le putem comenta şi fără sprijinul magistraţilor. Iată, două momente, ambele italiene, legate între ele printr-o morală la care ar fi bine să luăm seamă.

Adrian Mutu şi-a îmbogăţit palmaresul cu încă un scandal de proporţii. A caftit un ospătar. Vătămatul ameninţă cu justiţia. Dar, de fapt, vrea mai degrabă să se facă cu nişte bani mulţi. Mutu se apără, prin avocaţii angajaţi şi din oficiu, spunând că nu s-a mai putut săpâni aflând că românul este jignit la tot pasul, că românului i se lipeşte oricând şi oriunde eticheta de ţigan.  Să zicem că are dreptate. În cazul Marangos însă, italienii n-au mai zis despre noi că suntem din ăia sau ăilalţi. Şi fiindcă n-au zis-o ei, am zis-o noi. De bună voie. În aceste condiţii stau şi mă întreb dacă nu cumva mai au şi ospătarii dreptate.

×
Subiecte în articol: editorial