x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Parteneriatul estic, intr-o noua incercare la Riga

Parteneriatul estic, intr-o noua incercare la Riga

de Vasile Leca    |    27 Apr 2015   •   16:49

Ce s-a intamplat dupa Summitul de la Vilnius, a lasat un gust amar privind capacitatea Uniunii Europene de a gestiona evenimente cu un impact deosebit asupra viitorului Europei.

Ucraina a devenit un experiment pentru reanvierea confruntarii dintre Vest si Est cu urmari grave pentru securitatea continentului. Rusia a aparut , de parca comunismul si-a luat o scurta pauza , manifestandu-se cu o fata occidentala cosmetizata dupa propiile reguli si interese .
Ce va aduce nou apropiatul Summitul de la Riga al Parteneriatului Estic este dificil de spus pentru ca in afara de un set de declaratii de intentii,nimic nu se prefigureaza la orizont . Episodul de la Vilnius a oferit o lectie de retinut ? Nu credem, pentru ca nu prea se vad in clar scenariile strategilor UE care sa ofere un drum mult mai coerent pentru Parteneriat in viitorii ani.

Cei sase parteneri (Armenia,Azerbadjian,Belarus,Georgia ,Republica Moldova si Ucraina ) din care Armenia si Belarus sunt membri validati ai proiectului rusesc, asteapta un scenariu mult mai concret care sa ajute la rezolvarea problemelor economice concrete cu care sunt confruntate tarile lor.Parteneriatul poate fi viabil daca ofera solutii reala si nu forme de supravietuire asemanatoare celei existente pe piata ruseasca.

Din punct de vedere practic situatia de astazi est mai complicata decat cea dinaintea momentului Vilnius, pentru ca pe langa problema economica exista posibilitatea ca statele tampon intre Rusia si un stat membru NATO , sa dispara, schimband si mai mult datele din “ computerele” aliantei.
Dupa esecul de la Vilnius, UE inca bajbaie dupa o solutie pentru Parteneriat in timp ce SUA si-a dezvoltat o alta viziune din care din cand in cand mai informeaza Europa si se consulta frecvent Rusia.

Intentiile noului Presedinte al Comisiei Europene , Jean –Claude Juncker, de a amana extiderea in urmatorii 5 ani par a nu fi luata prea mult in serios la Moscova.Daca aceasta varianta ar fi reala, cea castigata ar fi Rusia pentru ca din ragazul primit si-ar consolida proiectul de expansiune , redesenari de frontiere si nu in ultimul rand consolidarea proiectului Eurasia .

Uniunea Europeana nu-si poate opri procesul de integrare, pentru ca viitoarele tari membre nu pot sta prea mult in conservare, datorita crizei economice care tinde spre un vid extrem de periculos . Grecia traieste ,inca, un vis al balansului care o poate salva de la colaps,intre Occident si Rusia. Restul tarilor din Balcani ,incet incet devin tot mai eurosceptice datorita lipsei de progrese in relatia cu UE .
Aderarea la Uniunea Europeana a fost gandita in doua forme impuse de realitatile continentului . Regiunea balcanica si pachetul estic, primul aspect este dominat de un specific anumit al zonei, cel de al doilea se doreste o acoperire regionala a unor tari pentru desprinderea de trecutul post- sovietic.

Posibilitatile sunt diferite de la tara la tara , astfel Moldova isi poate argumenta la Moscova diferit optiunea desprindrii fata de Ucraina sau Belarus , in timp ce argumentarea balcanica are o alta “ rezonanta “ in Uniunea Europeana.

Evenimentele anului 2014 au aratat ca abordarea la pachet incepe sa nu mai fie de actualitate in spatiul post-sovietic. Parteneriatul Estic ramane o dimensiune speciala a vecinatatii europene ,dar in contextul actual elemental bilateral trebuie sa primeze . Oricat de mare ar fi dorinta unui singur stat de duce in UE cinci state post sovietice, acesta nu poate reusii, pentru ca fiecare vede reformele conexe procesului de integrare, diferit.

A ramane captiv unui angajament regional ,inseamna a da posibilitati Rusiei sa speculeze slabiciunile fiecarei tari si sa actioneze separat. Toata aceasta situatie s-a dezvoltat la si dupa Vilnius, iar rezultatele s-au vazut. Exista speranta ca la Riga ,se va analiza ce s-a intamplat dupa ultima reuniune iar sansele consolidarii Parteneriatului vor creste pentru promovarea modelului european de democratie si progres.La Riga s-ar putea sa fie ultima sansa pentru credibilitatea UE de care Europa nu se poate lipsi ,pentru ca nimeni nu mai doreste intoarcerea la trecut.
 

×